“Ritim Atölyesi” Boğaziçi Üniversitesi’ndeydi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

a7e3690c-3917-4419-8479-ebd5df5eddadMimesis Haber / Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu üyesi sanatçılar tarafından hazırlanan “Ritim Atölyesi” (*) 2 ve 3 Aralık’ta Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi Ayhan Şahenk Salonu’nda öğrenciler ile buluştu. Dans, oyunculuk ve müzik alanında çalışan kulüp üyelerine yönelik kurgulanan atölye, fiziksel icra yoluyla ritim duygusunun nasıl keşfedileceğini ve geliştirilebileceğini anlatmayı hedefliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü ve Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nın ağırladığı atölyeye 55 kişi katıldı. Özellikle dans, oyunculuk ve müzik disiplinleri ile yeni tanışan kulüp üyelerine atölyede öncelik verildi. İki gün boyunca gerçekleştirilen atölyede konuyla ilgili bir sunuma ve ardından pratik çalışmaya yer verildi. Sunum bölümünde vuruş, tempo, subdivision (alt bölümleme), vurgu, senkop ve poliritim gibi kavramlar tanımlandı. Sunumda aynı zamanda bu kavramlar fiziksel ve müzikal örneklerle açıklandı.

f058a282-f61c-4810-8f9a-5c3325b20459

Sunum ile edinilen teorik bilginin ardından atölyenin pratik ayağına geçildi. Bu bölümde rotasyon çalışması ile vücut parçaları ısıtıldı. 15 kişilik gruplarla subdivision, senkop, vurgu, tempo, vuruş ve poliritim kavramlarının fiziksel ifadeleri üzerine çalışma gerçekleştirildi. Atölyenin ikinci gününün sonunda, bu kavramlar ve belli fiziksel aksiyonlar çerçevesinde oluşturulan iki sahne parçası sergilendi.

Atölyenin sonunda bu atölyenin vücut çalışmasına farklı bir perspektif kazandırabileceği, böylece vücut çalışmalarının beden eğitimi mantığından çıkarılıp fiziksel aksiyon çalışmaları ile sergilenebilir hale dönüşebileceği belirtildi. Aynı zamanda gösterilerde ritmik kalıpların çeşitlenmesi ile farklı sahneleme önerileri ve yöntemleri oluşturulabileceği vurgulandı. Fiziksel aksiyon çalışmasına katılmış kulüp üyeleri eylem icralarını atölyede aktarılan kavramlar doğrultusunda şekillendirebileceklerini belirtti.

rtm

Şimdiye kadar Haziran 2016’da İATG katılımcıları ile, Kasım 2016’da TAKSAV Tiyatro Festivali kapsamında ve 2-3 Aralık’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen atölye, İstanbul Fen Oyuncuları’nın katılımıyla 20 ve 24 Aralık’ta İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

(*): İlk olarak Haziran 2016’da İstanbul Amatör Tiyatro Günleri’ni organize eden gruplarla gerçekleştirilen atölyenin hazırlığı ve yürütücülüğü Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ndan Banu Açıkdeniz, Beril Sarıaltun, Elif Karaman, Özgür Eren ve Zilan Kaki tarafından gerçekleştirilmiştir. Atölyenin danışmanlığını ise Ömer Faruk Kurhan üstlenmiştir.

İATG Ritim Atölyesi Değerlendirme Raporu: http://www.bgst.org/uygulama/iatg-2016-ritim-atolyesi-degerlendirme-raporu

Beyzanur İyitütüncü-Maral Çankaya / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla