Yılın Ödüllü Oyunları ve Gelecek Programları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yıl sonu yaklaşırken tiyatro 69303sezonunu da nerdeyse yarılamış oluyoruz.  Türkiye’de tiyatro eleştirmeni ve akademisyenlerini çatısı altında toplayan Tiyatro Eleştirmenleri Birliğinin ve Afife Jale Ödül Komitesinin yaptığı değerlendirme sonucunda, 2016 yılı ödüllerine değer görülen oyunları yeniden hatırlatalım, sezonun devamında sahneleneceği yerleri belirterek bu ödüllü oyunları takibe almanızı sağlayalım istedik. Sahnelerden takviminize eklemenizi ısrarla önerdiğimiz oyunlardan bazıları şöyle;

HAYAL-İ TEMSİL

Ragıp Ertuğrul, Handan Salta, Metin Boran, Nalan Özübek ve Tijen Savaşkan’dan oluşan Yönetim Kurulu, İstanbul Şehir Tiyatrolarının, genç kuşak yerli yazarlardan Ahmet Sami Özbudak’ın eseri olan ve Yiğit Sertdemir rejisiyle sahnelediği “Hayal-i Temsil”i bu yılın en iyi oyunu seçti.

Hümay Güldağ, Şebnem Köstem ve Yiğit Sertdemir’in oyuncu olarak yer aldığı “Hayal-i Temsil”, Eski makyör Dikran Efendi’nin hayalle hatırayı iç içe geçiren masalı, sahnenin “ilk kadın”ları Afife Jale ve Bedia Muvahhit’i, çocuklukları, aşkları, tutkularıyla, ilk kez seyirci karşısına çıktıkları sahnede, Darülbedayi sahnesinde bir araya getiriyor.

“Hayal-i Temsil”i 26 Ocak’ta Şehir Tiyatroları Kağıthane Sadabad sahnesinde izleyebilirsiniz.

YANLIŞLIKLAR KOMEDYASI

Afife Jale Ödül komitesi ise bu yılın en iyi oyunu olarak Bakırköy Belediye Tiyatroları prodüksiyonu olan Yanlışlıklar Komedyası” oyununu seçti. Shakespeare’nin “Yanlışlıklar Komedyası”nı Tim Supple’nin rejisi ile Bakırköy Belediye Tiyatrolarında sahneleniyor. Tim Supple oyun için şöyle diyor; “Bu oyunu Royal Shakespeare Company’de yönettikten yirmi yıl sonra onu hikayenin geçtiği ama Shakespeare’in hakkında hiçbir şey bilmediği Türkiye’de tekrar ziyaret etmek bana yoğun bir keyif verdi. Shakespeare’in hayal gücü herhangi bir ulusal sınır tanımaz. Oyunları, onları konuşmak, dinlemek ve hissetmek isteyen diller arasında yolculuk yapar. BBT ve seyircisi en iyisini hak ediyor ve naçizane olarak bunu sunduğumu umuyorum.”

“Yanlışlıklar Komedyası”nı 5-7 Aralık arasında Müşfik Kenter Sahnesinde seyredebilirsiniz.

ÜÇ OYUN (VURGUN)

Neil LaBute’un kaleme aldığı, Türkçe çevirisini Rüzgar Can Ekin Turan’ın yaptığı, yönetmenliğini İskender Altın’ın üstlendiği Bitiyatro yapımı “Üç Oyun (Vurgun)” oyunundaki rolüyle Laçin Ceylan, 2016 TEB Ödülleri’nde “Yılın Kadın Oyuncusu” ödülüne tiyatro eleştirmenlerinini  çoğunun oyunu alarak layık görüldü.

Laçin Ceylan’ın tek kişilik performansıyla göz doldurduğu “Üç Oyun (Vurgun)”un üçüncü hikayesi “Medea Redux”; bir kadının küçük yaşta yaşadığı büyük bir travmanın ardından, acılarla birlikte gelen çarpıcı itiraflarını konu alıyor! Bu dünyada kadın olmanın zorluklarını, çocukluktan itibaren bir kadının ümitlerinin, geleceğinin nasıl acımazsızca yok edildiğini anlatan oyun, önümüzdeki günlerde Bitiyatro’da sahnelenmeye devam edecek.

ANTABUS

Afife Jale Ödül komitesi bu yıl “Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu” ödülünü Nihal Yalçın’a layık gördü. Nihal Yalçın’ın oynadığı Leyla Taşçı karakterinin hayata dair yaşadığı zorlukları anlatıyor; “Ben, Leyla Taşçı. Bir kamyonetin arkasında tanıştım İstanbul’la. Derme çatma bir evde yaşadım, küçük yaşta çalışmaya başladım. Evlat oldum, kardeş oldum, eş oldum, anne oldum. Kendimden başka her şey oldum. Ben, gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinde denk geldiğiniz binlerce kadından biriyim… ‘Hayatımı yazsam roman olur’ derler ya, öyle .. Valla…”

Seray Şahiner’in yazdığı ve İlham Yazar’ın yönettiği “Antabus”, 4 Ocak’ta Semaver Kumpanya Çevre Tiyatrosunda.

Yazının devamını okumak için tıklayınız. 

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.