DTCF-Tiyatro Bölümü Süreyya Karacabey'e Sahip Çıkıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

70505Mimesis Haber / Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süreyya Karacabey’in son KHK ile görevinden ihraç edilmesi yoğun bir şekilde eleştirilmişti; öğrencileri “Süreyya hocanın kurduğu bir cümle bile etmezsiniz” diyerek tepkilerini dile getirmişlerdi.  Yetiştirdiği öğrenciler ve yazdığı kitaplarla, akademik hayata yirmi yılı aşkın süredir katkısı bulunan Süreyya Karacabey, Evrensel gazetesinden Birkan Bulut’a verdiği röportajda “Bu yolun sonuna gelindiğinde biz vicdanı rahat, insan olmaya çalışmış onurlu insanlar olarak kalacağız.” demişti.

DTCF Tiyatro bölümündeki meslektaşları onun herhangi bir terör örgütüyle ilişkisi olmadığının tanığı olduklarını belirten ve bu yanlışın düzeltilmesini talep eden bir metin yayınladılar.  Tiyatro akademisyenlerini, sanatçılarını ve çalışanlarını imzalarıyla destek olmaya çağırdılar.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Bölümü öğretim görevlileri  Üniversite Rektörlüğü’ne meslektaşlarının ihracına itiraz eden ve göreve iadesini talep eden bir yazı ilettiler. Bu yazıyı aşağıda paylaşıyoruz:

“Bölümümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Süreyya Karacabey’in sadece bölümümüzdeki eğitim-öğretimin yürütülmesinde değil ülkemizde tiyatro alanında eğitim veren pek çok kurumun eğitiminde de verdiği dersler ve akademik çalışmalarıyla tartışılmaz bir yeri ve ağırlığı vardır.

679 sayılı KHK ile işine son verilen meslektaşımıza söz konusu KHK’nın amaç maddeleriyle atfedilen “terör örgütlerine üyelik, mensubiyet, iltisak yahut bunlarla irtibat” suçlamasının/iddiasının ise fiilen, hukuken ve vicdanen temelsiz ve asılsız olduğu düşüncesindeyiz. Akademiler, temelde doğal olarak düşünce, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetlerinin varlığını kabul etmiş, bu hürriyetlerin savunulmasını içselleştirmiş ve böylece bilim ve sanat yapma hürriyetinin sağlanmasının sorumluluğunu öncelikle üstlenmiş oluşumlardır. Bizler bu bağlamda üniversite yönetimlerine bağlı olduğumuz sorumluluğu bir kez daha hatırlatmayı görev biliyoruz. Meslektaşımızın kamu görevine maddi-manevi bütün haklarıyla iade edilmesini talep ettiğimizi ifade ediyoruz. Bu talebimizi kamuoyuna duyuruyoruz.”

Paylaş.

Yanıtla