Siz Hangi Tanrıya İnanıyorsunuz?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

Birlikte yaşama sanatı diye bir şey kaldı mı? Yoksa hiç olmamış mıydı? Hatalarımızı, zıt görüşlerimizi, kişisel çıkarlarımızı birbirimizi parçalamadan ortaya döküp, ortak zeminde birleşmek mümkün mü? Uygarlık ve barış dilini ortak dil yapıp, mümkün olan en medeni hayatları kurgulamak?

Kronik Kolektif’in sahnelediği ‘Vahşet Tanrısı’nda sinirlerinizle oynayacak, her birimizin çelişkilerini üstlerinde taşıyan dört medeni insan göreceksiniz. İki Fransız şehirli çift. Veronique ile Michel Houillié’nin oğulları Ferdinand’ın üst dudağı patlak, iki dişi kırık. Akranı, Annette ve Alain Reille’in oğlu Bruno’nun sopalı saldırısına uğramış çünkü. İki çocuk arasındaki kavga, evvelden tanışmayan iki çifti bir araya geririyor. Meseleyi uygarca konuşup çözmemeleri için hiçbir sebep yok çünkü… Ya da bir de ‘Vahşet Tanrısı’na soralım, gerçekten öyle mi?

Yasmina Reza imzalı metin (Le Dieu du Carnage) ister kaba saba ve bencil, ister siyaseten doğrucu ve kibar olsun; ister uygarlığa, ister ‘Vahşet Tanrısı’na inansın; medeni dünya vatandaşlarının çelişkilerini içeriyor. Derinlikli ve eğlenceli bir metin. “Tanrının başımıza açtığı en büyük bela olan evlenip çift olarak yaşamak” meselesine de isabetli iğneler saplıyor.

Tek mekânda geçen oyunda ‘mağdur’ anne-baba rolünde Roza Erdem ve Tansu Biçer’i, onlarla uzlaşmak üzere gelen çift olarak Tülin Özen ve Çetin Sarıkartal’ı izliyoruz. Saim Güveloğlu’nun rejisi oyunu Houillié ailesinin salonunun farklı köşelerine yayıyor. Tek mekân, diyalog ağırlıklı bir metin ama hareketli ve enerjik bir sahneleme… Oyuncuların dördü de bu isimlerden bekleneceği üzere karakterlerine mahsus özellikleri çok belirgin bir şekilde taşıyor üstlerinde. Yine de Tülin Özen’in oyun içindeki ‘dönüşümünü’, Tansu Biçer’in ise canlandırdığı ‘sıradan adamı’ baştan sona akılda kalıcı bir performansa dönüştürdüğünü not etmeli.

Eleştiri ve mizah tonu, uyumlu oyunculukları, Zeynep Avcı’nın akıcı çevirisi ve hatta sahne rengiyle (Dekor tasarım: Hilal Polat, ışık tasarım: Utku Kara) seyircisini boğmayan, kendini sevdiren bir oyun.

Yıldız: 4

VAHŞET TANRISI

Yazan: Yasmina Reza

Yöneten: Saim Güveloğlu

Oyuncular: Roza Erdem, Tülin Özen, Çetin Sarıkartal, Tansu Biçer.

Süre: 60 dk.

Bilet fiyatı: Tam 45, öğrenci 35 TL.

Ne zaman, nerede? 25 Ocak Çarşamba, 20.30’da Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu’nda.

21 Ocak 2017’de Hürriyet Cumartesi’de yayımlandı.

Bahar Noktası

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla