Tiyatro Alternatif Mekanlarda Sürecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Önder Elaldı’nın “Özgürlükçü Demokrasi” sitesi için yaptığı haberi size sunuyoruz.]

Amed Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun 31 oyuncusunun sözleşmeleri kayyumun aldığı kararla feshedildi. Kararı değerlendiren Şehir Tiyatrosu oyuncuları, 27 yıllık deneyimlerini alternatif mekanlarda sürdüreceklerini ifade etti.

11amollier

24 yıldır tiyatral faaliyetlerini sürdüren Amed Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun oyuncularının sözleşmeleri hükümetin atadığı kayyum tarafından feshedildi. Kürtçe ve Türkçe olarak oyunlarını sahneleyen Amed Şehir Tiyatrosu kadrosunda yer alan 31 kişi, sözleşmeleri iptal edilerek işten çıkartıldı. İşten çıkarılan oyuncular arasında tiyatronun kuruluşunda yer alan 27 yıllık oyuncular da yer alıyor. Oyuncuların işten çıkarılma gerekçesi ise tiyatro bölümünden mezun olmamaları olarak gösterildi. İşten çıkarılanlar arasında tiyatronun Eş Genel Sanat Yönetmeni de bulunuyor. İşten çıkarılan Eş Genel Sanat Yönetmeni ve tiyatro oyuncuları kararın “kapatılma” anlamına geldiğini ifade ederek alternatif alanlarda 27 yıllık deneyimlerini sürdüreceklerini ifade etti.

27 yıllık tiyatro

Amed Şehir Tiyatosu Eş Genel Sanat Yönetmeni Ruknettin Gün, kayyumların ilk icraatlarının halkın kültürünün ve dilinin yayılmasını engellemek için kültür sanat kurumlarını kapatmak olduğunun altını çizdi. Gün, Amed Şehir Tiyatrosu’nun 1990 yılında kurulduğunu belirterek, daha önce ‘94 yılında yönetime gelen Refah Partisi’nin 1995 yılında tiyatroyu feshettiğini ama direnerek bugünlere geldiklerini vurguladı. 2017’de de aynı zihniyetin ürünü olarak oyuncuların sözleşmelerinin feshedildiğini kaydeden Gün, “31 oyuncunun sözleşmesi feshedildi. 29 arkadaşımız için fesih gerekçesi diplomalarında tiyatro bölümünden mezun olmamaları gösterildi. Ben ve başka bir arkadaşımız tiyatro bölümünden mezun olmamıza rağmen direk kayyumun talimatıyla sözleşmemize son verildi. Oyuncularımızın çoğu 90’lardan beri tiyatro çalışmamızın içinde olan deneyimli arkadaşlarımız. Zaten işe alınırken de tiyatro deneyimleri göz önüne alınarak işe girmişlerdi” diye konuştu.

İki dilli yapıyorduk

Amed Şehir Tiyatrosu’nun sadece Amed’in değil bölgenin tiyatrosu olduğuna dikkat çeken Gün, “Ekim ayından mayıs ayına kadar cuma-cumartesi-pazar günleri aralıksız perde açtık. Her yıl 35 bin kişinin izlediği bir tiyatroyduk. Bölgede diğer şehirlere de turneler düzenliyorduk. Sadece Amed’in değil bölgenin tiyatrosuyduk. 2010 yılına kadar iki dilli Kürtçe – Türkçe 2010’dan sonra da Kürtçenin farklı lehçelerinde çocuk oyunlarından dünya klasiklerine birçok oyunu sahneledik” dedi. Gün, repertuar kurulu ve yönetim kurulunda yapılan değişikliklerle tiyatroya yeniden kendi istedikleri şekilde doğrultu verdiklerini söyledi.

Kayyum iradeyi yok sayıyor

Amed Şehir Tiyatrosu’nda 9 yıldır oyunculuk yapan ve sözleşmesi feshedilen oyuncular arasında yer alan Kemal Ulusoy, kayyumların bir halkın iradesini yok sayan bir projenin ürünü olduğunu belirterek, bu projeye karşı herkesin muhalefet içinde olması gerektiğini söyledi. Sözleşmelerin feshedilmesiyle kayyumun sanatla ilgili bir ihtiyacın olmadığını ortaya koyduğunu kaydeden Ulusoy, “Kayyumun derdi şehirdeki bir ihtiyacı karşılamak değil. Zaten kayyum bir formalite. Proje kapsamında atanan bir durum. Doğal olarak onun yapacağı o projeye ve kurallara uyması gerekiyor. Amed Şehir Tiyatrosu dünya tiyatrosunda klasikleşmiş oyunlardan Kürt folkloruna ait birçok oyunu sahneledi. Kayyum için sanat teferruat” diye konuştu.

Sanat yapamazsınız diyorlar

Şehir Tiyatrosu’nda oyunculuk görevini sürdüren oyuncu Yavuz Akkuzu da kararın tamamen politik olduğunu söyledi. Sözleşmelerinin feshedilmesinin AKP’nin Kürtçeyi toplumsal ve kamusal alandan kaldırılmaya yönelik uygulamalarından biri olduğunu belirten Akkuzu, “AKP herkesi sindirmeye çalışıyor ama kusura bakmasın sinmeyeceğiz” dedi. Kürtçe tiyatro yapan oyuncuların sözleşmelerinin feshedildiğine, teknik elemanların feshedilmediğine dikkat çeken Akkuzu, “Özellikle teknik elemanların değil oyuncuların sözleşmelerini feshettiler. Bu kararla diyor ki ben siz işçi olarak kullanırım ama sanat yapamazsınız. Bu kararı bekliyorduk. Ama biz alternatifleri oluşturma çabasına girdik. Özel tiyatro mekanlarında oynama gibi düşüncemiz var. Araştırıyoruz. Oyunlarımızı oralarda sonuna kadar devam ettirip direneceğiz. Onlar kapattı diye biz grubu dağıtmayacağız” diye konuştu.

Özgürlükçü Demokrasi

Paylaş.

Yanıtla