Tiyatro İlk Sığınılacak Limanlardan Biri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

engin alkanNilüfer Belediyesi ‘Tiyatro’da, iki oyun yöneten ve oyuncu olarak rol alan Engin Alkan, Türkiye’de son dönemde yaşanan olaylar nedeniyle evlerine kapananlara seslenerek, “Hayata devam etmeliyiz, dışarı çıkmalıyız. Bu ortamda tiyatro ilk sığınılacak limanlardan biri” diyerek herkesi tiyatro izlemeye çağırdı.

Nilüfer Belediyesi ‘Tiyatro’da, Tersine Dünya ve Şark Dişçisi oyunlarını yöneten ve Şark Dişçisi’nde başrolü oynayan Engin Alkan, Nilüfer’de sahnelenen üç oyunun da yüzde yüz doluluk oranına ulaştığını belirtti.

2015-2016 sezonunda Nilüfer Belediyesi “Tiyatro” tarafından sahnelenen Romeo ve Juliet, Şark Dişçisi ve önceki sezon başlayan bu sezonda da seyirci ile buluşmaya devam eden “Tersine Dünya” oyunlarının büyük ilgi gördüğünü belirten Alkan, geçen yıldan bu yana kapalı gişe oynadıklarını belirtti.

Teslim Olmamalıyız

Alkan 2017 yılının ilk dakikalarında gerçekleşen Reina saldırısının sosyal yaşamın tüm alanlarına olduğu gibi tiyatroya da yansıdığını belirterek şöyle konuştu:  “Bir yandan ülke gündemi, ekonomide yaşananlar, diğer yandan bombalı saldırıları, bunların tümü bir parça kan kaybetmemize neden oldu. Şu anda tehlike boyutunda değil, yine dolulukla oynanıyor oyunlarımız. Ancak tabii İstanbul’a da baktığımızda insanların eve kapandığı, artık sosyal hayata daha az katıldığı, daha gergin günler yaşadığı bir gerçek. Oysa bizim hayatımıza devam etmemiz gerekiyor. Hayatı savunmamız, dışarı çıkmamız gerekiyor çünkü travmaları ancak böyle atlatabiliriz. Bu noktada tiyatronun ilk sığınılacak limanlardan biri olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

Bursalı tiyatroseverlere seslenen Engin Alkan “Salonlardaki yerleriniz hazır. Bunlar her koşulda size umut ve hayatın zevkini veren koltuklar. Hayata sahip çıkın, yaşamaya devam” diye konuştu.

Şark Dişçisi’ne Olumlu Tepki

Nilüfer Belediyesi Tiyatro’nun, izleyici ile buluşturduğu oyunlar hakkında da bilgi veren Alkan şöyle konuştu: “Tersine Dünya Bursa’da çok büyük bir ilgiyle karşılandı. Bütün sezon kapalı gişe oynadı. Hemen arkasından sezon başında Serdar Biliş modern bir Romeo Juliet uyarlaması yaptı. Özellikle genç seyircilerimize çok dokundu, onları sarmaladı. Üstelik bu yıl geçen yıldan farklı olarak bir de matine ekledik. Cumartesi günleri matine uygulaması da var. Yani oyun sayımız 3’e çıktı. Arkasından bir komedi müzikal olan Şark Dişçisi ile izleyici karşısına çıktık. Aslında geleneğe yaslanmış bir oyun olsa da o da çağdaş bir oyun. İstanbul, Antalya ve Ankara’ya turne yaptık, genel anlamda çok büyük ilgi var, üstelik artarak devam eden bir ilgi. Seyirci bizden yeni projeler de bekliyor bunu bizzat bize söylüyorlar. Şu anda Nilüfer Belediyesi Tiyatro’da oynayan 3 oyun var.  Oyun sayısı dörde ya da beşe çıktığında da ilgi devam edecek gibi görünüyor.”

Özellikle Bedia Ener ile başrolünü üslendiği ve yönettiği ‘Şark Dişçisi’ne gösterilen tepkiden oldukça memnun olan Engin Alkan, ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında, tozlu raflardan indirip seyirci ile buluşturduğu Şark Dişçisi’ni Bursalı tiyatro meraklılarının karşısına çıkarmaya hazırlanırken nasıl bir tepkiyle karşılaşacaklarını tahmin edemediklerini belirti. Alkan, oyuna gelen tepkileri şöyle anlattı:  “Nilüfer’deki tiyatro seyircisi ilk defa bu kadar büyük bir prodüksiyonla karşılaştı. Bursalı izleyici bu üslubu sevdi. Çünkü oyunun görsellerinden de izleyenler görecektir, kabullenmesi biraz zor bir üslup. İstanbul seyircisi bunu kolaylıkla kabul etmişti. Burada biraz soru işaretiydi. ‘Acaba yadırgayacak mı Nilüfer seyircisi?’ demiştik. Böyle bir dirençle karşılaşmadık. Gerçekten olumlu tepkiler alıyoruz. Zaten bunu oyun süresince de anlayabiliyoruz. Çünkü biraz interaktif bir oyun. Doğrudan seyirciyle iletişim kurabilen bir oyun. Her oyunun sonunda ayakta alkışlanıyoruz. Rahatlıkla, ‘Evet bu oyun Nilüfer tiyatroda beğenildi, sevildi’ diyebilirim.”

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla