Zorlu'da Yeni Tiyatro Salonları Yolda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

yeni-tiyatro-salonlari-yolda-83024762[Selay Sarı’nın Milliyet’te yayınlanan Zorlu PSM’nin genel müdürü Murat Abbas ile röportajının bir kısmını paylaşıyoruz.] Genelde müzikle anılan Zorlu PSM, tiyatroseverlerin taleplerine cevap vermek için yeni stratejiler üretiyor. Hem ofisler cep salonlarına evriliyor hem de yeni bir kültür merkezi planlanıyor.

Zorlu Performans Sanatları Merkezi, genelde konserler ve müzikallerle anılan bir mekan. Ancak özellikle son iki sezondur bünyesinde bulunan Ana Tiyatro dışı salonlardaki tiyatro oyunları, kültür merkezini canlı tutan asıl damara dönüşmeye başladı. 2016-2017 sezonunda 24 ayrı oyunun sahneleneceği Zorlu PSM’nin genel müdürü Murat Abbas ile merkez için tiyatronun önemini ve önümüzdeki yıllarda bu konuya dair projeleri konuştuk. Abbas’ın önemli bir haberi var: Zorlu PSM İstanbul’da yeni bir kültür merkezi kurmayı planlıyor.

Merkeze gelen seyirciler arasında tiyatroseverlerin payı nedir?

Geçtiğimiz sezona baktığımda 100 bin tiyatro bileti satılmış. Bu hem Türkiye standartları için hem de Zorlu PSM’nin toplam bilet hacmi içerisinde çok ciddi bir rakam. PSM’ye gelen toplam 405 bin biletli seyircinin 100 bini tiyatroyu tercih ediyor, yani neredeyse dörtte biri. Önümüzdeki sezonla birlikte bunu ortalama 150 bin kişiye çıkarmayı planlıyoruz.

Sezon programında kaç oyun yer alıyor?

Şu an 24 ayrı tiyatro oyunu sahneleniyor. Bu 24 oyunun bir tanesi Talimhane Tiyatrosu’yla ortak çalışmamız ‘Yoldan Çıkan Oyun’. Geçtiğimiz sezon pazartesileri başlamıştık oyunu sahnelemeye, ancak oyuna olan yoğun ilgi ve izlemeye gelen seyircinin profiline bakarak gününü değiştirme kararı aldık.

 Gelen profil nasıldı?

Eğlenceli, amiyane tabirle ‘koyvermeyi’ seven ve bir sonraki gün işe gitme stresi çekmek istemeyen bir profildi. Oyunu cuma gününe kaydırdık ve gün sayısını arttırdık. Bu sezon yaklaşık yüzde 95 doluluk oranıyla, çoğu gün kapalı gişe oynuyor.

Bu oyunu Anadolu’ya da taşımak istiyoruz Talimhane’yle birlikte çünkü çok talep de var. Önümüzdeki sezonlarda ‘Yoldan Çıkan Oyun’un yanına eklemek istediğimiz başka ortak prodüksiyon planlarımız var. Tamamına yakını uyarlama oyunlar olacak, onların telif haklarıyla ilgileniyoruz şu anda.

Tiyatro sahnelediğiniz mekanların kapasiteleri ne kadar?

680 koltuk kapasiteli bir mekan Drama Sahnesi, Stüdyo Sahnesi’nin ise kapasitesi yapıma göre farklılık gösterebiliyor ama 200 diyebiliriz. İstanbul’da tiyatro salonlarının ortalama kapasitesi 100-200 arasında seyrediyor. Bu kapasitede bir salonda oyunların haftada birkaç gün sahnelenip kapalı gişe oynaması, talebin yoğunluğunu gösteriyor.

En yoğun talep gören oyunlar hangileri?

Tüm oyunlar yüksek talep görüyor ama en büyük ilgiyi Haluk Bilginer’li ‘Pencere’ çekti, 30-40 dakika içerisinde tükendi biletler. Bir de bu sezon Stüdyo’da başladığımız ‘Kozalar’ oyunu yazın Avignon’da dünya prömiyerini yapmıştı.

Burada sahneleneceğini duyurduğumuzda anormal bir taleple karşılandık ve oyunu Drama Sahnesi’ne aldık. Bu arada birçok topluluk oyun sahnelemek için bize başvuruyor ve ne kadar istesek de takvim nedeniyle bazılarına yardımcı olamıyoruz.

 Var olan merkez içinde daha fazla sahneleme alanı yaratmanız mümkün mü?

Aşırı talepten dolayı bir strateji değişikliğine gidip ofislerimizi de cep tiyatroları hâline getireceğiz. İki sene içerisinde hayata geçireceğimizi öngörüyorum. Belki PSM dışında da yeni tiyatro salonlarımızın olma ihtimali de var.

Yani yeni bir tiyatro binası mı?

Evet çünkü burada da büyük bir talep var. O yapı başka bir şeye de evrilebilir, ‘çok amaçlı kültür merkezi’ diyelim biz. Çok büyük ihtimalle yine Avrupa yakasında olacak.

Karanlık dönemde ihtiyaç

Tiyatro gişesinde gördüğünüz artış beklenen seviyede mi yoksa olağanüstü bir durum mu söz konusu?

Son iki sezonda bariz bir rakamsal artış var. Sadece bizde değil, diğer salonlara da baktığımızda doluluk oranında ciddi bir artış söz konusu.

devamı için tıklayınız

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.