Amed Şehir Tiyatrosu Açıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyar73902bakır Büyükşehir Belediyesine kayyım atamasının ardından, belediye tiyatrosundan atılan oyuncular Amed Şehir Tiyatrosunun açılışını yaptı.

Amed Şehir Tiyatrosu Dawiya Dawi oyunuyla yeni sezon açılışını yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyım atanmasından bir süre sonra, belediye bünyesinde yer alan tiyatrodaki görevlerinden atılan oyuncular geçen sürede dağılmayarak, hummalı bir çalışmayla tiyatro severlerle buluştu. Amed Şehir Tiyatrosu, en azından bir süre Diyar Galeria İş Merkezindeki mütevazı sahnede oyunlarını sergileyecek.

Yeni yerin büyük bir dayanışma örneğiyle hazır edildiğini söyleyen oyuncular, yaşanan süreçte susmayacaklarını ilan etti. Sahnede okunan bildiride şunlar vurgulandı: “Hayattan, hakikatten yanaydık. Yaşamı savunan hep biz olduk, yeni bir yaşamvar eden biz!

Onlar ise, hep saldırdılar ordularıyla, yalanlarıyla, iktidarlarıyla, her şeyi satın alacaklarına inandıkları paralarıyla, yarattığımız ne varsa yok etmeye çalıştılar. 5 bin yıldır sahnemizi işgal etmek için cümle şerleriyle hep saldırdılar. Ama başaramadılar.

İşte yine sahne bizim, işte yine hayatı yeniden tarif etmek için söz bizim, eylem bizim!

Ne Tiranlar, ne hükümdarlar gördü bu gözler. Bir kayyım bozuntusu elbet perdeleyemezdi ferimizi.”

‘GÜLMEYE İHTİYACIMIZ VAR’

Dawiya Dawi’de oyuncu Özcan Ateş tek kişilik performans sergiliyor. Ateş, çocukluğunda yaşadığı olaylardan başlayarak Kürtlerin sosyal ve siyasal süreçlerde yaşadıklarını esprili bir dille anlatıyor. Sahnede yaklaşık 20 yaşanmış olay paylaşan Ateş, her birinin ayrı bir trajedisi olan olayların komik yönlerini öne çıkartmaya çalıştıklarını belirtiyor. Oyunda, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yaşanan köy yakmalarından Kobanê için tutulan sınır nöbetine, bir tiyatro sahnesindeki diyalogdan polisin düzenlediği bir ev baskınına kadar yaşanılanlar anlatılıyor. Ateş, kimi yerde bir akrabasının Diyarbakır’daki eylemlerde yer alış biçimini tariflerken kimi yerde tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ile diyalogunu aktarıyor. Yaklaşık bir saat sahnede kalan Özcan Ateş, izleyicilere bol gülmeli dakikalar yaşatıyor.

Oyunun yönetmenliğini üstlenen Kemal Gökhan Gürses ile projeyi hazırladıklarını söyleyen Ateş, içinden geçilen dönemde gülmeye daha çok ihtiyaç olduğunu belirterek şunları ekliyor: “Yaşanılan süreçten kopmadan, Kürtlerin başından geçenleri unutmadanbir şeyler anlatıp insanların yüzünü güldürmeye çalışıyoruz. Gülmeye ihtiyacımız var. Yaşamı devam ettirmek istiyorsak gülmeliyiz. Bunun dışında yeni oyunlarla seyirciyle buluşmaya devam edeceğiz. Kendi emeğimizle yarattığımız mekanlara el konuldu. Ancak her şeye rağmen dağılmadık. Bizi belediyenin tiyatrosundan atmadan önce de alternatif yerler bakıyorduk. Kayyımla çalışmayı zaten düşünmüyorduk. Ancak, maalesef bu kentte tiyatro oynayabileceğimiz sahneler belediyelerin elinde ve buralarda da kayyımlar var. Şu an bulunduğumuz yer en uygun yerdi. Bir hafta içinde burasını hazır ettik. Çalışmalarımız burada devam edecek. Amed Şehir Tiyatrosu rolünü oynamaya devam edecektir” dedi.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.