Batman Yılmaz Güney Sineması Çıkan Yangın Sonucu Kullanılamaz Duruma Geldi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

unnamedMimesis Haber / Batman Yılmaz Güney Sineması dün elektrik kontağından çıktığı iddia edilen bir yangında kullanılamaz hale geldi. Sinema salonunun öncesinde nasıl bir kültür merkezi olduğunu, bu yangın öncesinde binanın tadilatı konusunda ne tür gelişmeler yaşandığını sinemanın idari sorumluluğunu yapmış olan Dicle Anter’e sorduk.

Batman Belediyesi’ne 2016 Eylül ayında kayyum atandı. Bundan evvel Yılmaz Güney Sineması’nda ne tür etkinlikler olurdu, halkın katılımı ne düzeydeydi?

Yılmaz Güney sineması 2005 yılında açıldı. Batman Hasankeyf Kültür Festivali ile birlikte hizmet vermeye başladı. Çok büyük bir ilgi vardı. Sinema olarak talep çok iyiydi, gösterimleri cüzzi bir ücretle yapıyorduk. Önceleri bilet fiyatları 2-3 tl idi. Sonradan zamlandığında bile 4-6 tl’nin üzerine çıkmadı. Köylerden ve ilçelerden gelenlere ücretsiz idi. Çocuk filmleri, vizyon filmleri, avrupa sineması, alternatif sinema, sanatsal filmler… Sinema kültürünü halka yayma gayretiyle çalışıyorduk.
220-240 kişilik bir kapasitesi vardı. Sadece sinema ile sınırlı kalmamış, bir kültür merkezine dönüşmüştü. Tiyatro oyunları ve paneller gibi kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Tiyatro festivali, if istanbul gibi etkinliklerin gerçekleştiği bir salondu. Halkın etkinliklere katılımı da yoğundu. Bir kültür merkezi olarak tanındı. Yılmaz Güney’in Kürt kimliğine ve onun ideallerine yakışır bir sinema politikamız vardı. Tabii bildiğiniz gibi Yılmaz Güney’in karşıtları da var, onlara rağmen sürdürdük bu politikayı.

Peki binanın tadilatı konusunda ne gibi uğraşlarınız oldu?

2016 Ağustos ayında, yani kayyum atanmadan evvel sinemanın tadilatı için proje aşamasını bitirmiştik. Belediye ihaleye çıkarmak üzereydi. Tam bu dönemde Eylül’de kayyum geldi ve ihale süreci durdu. Kayyum başlangıçta projeyi geri istedi, ihaleye çıkaracaklarını söylediler, ancak projeyi ihaleye çıkarmadılar. 5 ay boyunca sinemayı atıl vaziyette bekletip tadilatı için ihaleye sokmadılar. Kayyum işi gevşek tuttu. Batman Şehir Tiyatrosu zaten 30 Eylül’de kapanmış ve görevlileri işten çıkarılmıştı. Sinema atıl kaldı. Bu kadar maddi getirisi olan bir mekanın belediye tarafından atıl bırakılmasını anlamak çok güç. Eğer bekletmeyip zamanında tadilatı gerçekleştirmiş olsalardı yangının önüne geçilebilirdi.

Yangından sonra belediyenin nasıl bir planı olduğu konusunda bilginiz var mı?

Belediyenin bundan sonraki planı ne olacak bilemiyorum.

Paylaş.

Yanıtla