Çağdaş Dans Sanatçısı Gizem Aksu, “YU” ile 18 Şubat’ta Moda Sahnesi’nde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

YU-Gizem-Aksu-DZ_MG_94643YU, iç organların hayata durmaksızın önerdiği organik bilgelik üzerine sinematografik, genişletilmiş bir performanstır. “Organik bilgelik”, iç organların ne’liği ile değil de iç organların yaşamla kurdukları karmaşık ilişkisellikle ilintilidir ve yaşamın iç organların var oluşuna referansla hissedilmesi ve duyumsanması ile ilgilenir.

Gizem Aksu’nun, prömiyeri Ekim 2016’da Dünyada Bir Köşe Festivali’nde gerçekleşen, İstanbul ve İzmir’de gösterimleri yapılan performansı YU, çağdaş performans sanatları alanında özgün bir çalışma olarak izleyicide her seferinde yeni bir hissi deneyim alanı açmaktadır. YU, 18 Şubat, Cumartesi günü Moda Sahnesi’nde izlenebilir.

YU, organik bilgeliği viseral bir bahçede bağa-dokunmuş-büyülenmiş ilgi ile araştırıyor. Bağa-dokunmuş-büyülenmiş ilgi, farkındalığı iç-dış, görünen-görünmeyen, maddi (etsel)-tinsel (enerjitik) arasındaki bilinmeze doğru genişletirken, sanatçı iç organların hayata hiç durmadan önerdiği arkaik, organik ve spontan bilgelikte bedeni duyumsama, hissetme ve hareket ettirmenin izine düşer.

Her bir organın kendi tonusu, dokusu, alanı ve ritmiyle birlikte, diğer organlarla birlikte her an yaşamı seçmesi ve sürdürmesi arkaik bir bilgeliktir. İç organlardan bahsedildiği anda oluşmuş bilgi formları onların kaygan yüzeylerinden sanki akıp gitmekte… Bedene atfedilen ve yaşamlarımızı yeniden ve yeniden üreten iç/dış, görünür/ görünmez, dişil/eril, açık/kapalı, karanlık/ aydınlık, yaşam/ölüm, geçmiş gelecek, rezil/güzel, siyah/beyaz, Avrupalı/ Asyalı, Doğulu, Batılı, çıplak/örtülü gibi dilsel kategorilerin ve sosyo-kültürel atıflar organların dokusundan akıp giderken sanatçı, iç organların var-oluşunu düşleyebilmek ve düşünselleştirebilmek için organik bilgelik kavramını önermektedir.

*”Organik bilgelik”, sanatçının “organic wisdom” kavramının Türkçe karşılığı olarak kullanılmıştır. Bağa-dokunmuş-büyülenmiş ilgi, sanatçının“fasci(a)nated attention”kavramının Türkçe karşılığı olarak kullanılmıştır ve ingilizcede büyülenmiş anlamındaki fascinated ve anatomik bağdokusal yapı anlamındaki Latince fascia kelimelerinden esinle türetilmiştir. Genişletilmiş performans (expanded performance) ise, sanatçı tarafından işteki performans, sinema ve karikatür işbirliğine vurgu yapmak amacıyla expanded sinema ile ilişkilendirilerek üretilmiş bir konsepttir ve literatüre önerilmektedir.

YU

Konsept, Yönetim & Performans: Gizem Aksu
Skenografik Tavsiye: Meryem Bayram
Işık Tasarım: Utku Kara
APAP, 0090 ve Çıplak Ayaklar Stüdyo’nun desteği ile.

Program

18 Şubat 2017, Cumartesi – 19:00 – 19:45
18 Mart 2017, Cumartesi – 19:00 – 19:45
Moda Sahnesi, Kadıköy

Gaia Dergi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.