İtiraf Bile Yetmedi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

msmMüjdat Gezen Sanat Merkezi’ne (MSM) saldıran ve terör polislerince Sancaktepe’de yakalanan Mehmet Ali Aligül, tutuklanması talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Kararın ardından Aligül, savcılığın itirazı üzerine tekrar gözaltına alındı. Müjdat Gezen, “Kundakçı serbest bırakıldı ne düşünüyorsunuz” sorumuza, “Serbest bırakan hâkime söylemek istediğim şey şuç teşkil eder. Bu soruyu hâkime sorarsan daha iyi olur” yanıtını verdi. Müjdat Gezen’in avukatı Celal Ülgen de, saldırganı serbest bırakan hâkimin ‘Madımak ruhuna’ yenik düştüğünü söyledi.

Kadıköy Fahrettin Kerim Gökay Caddesi’nde bulunan MSM’ye, 20 Şubat Pazartesi günü sabaha karşı saldırı düzenlenmişti. Güzergâhtaki güvenlik kamerası görüntülerini inceleyen terör polisleri, şahsın benzin aldığı istasyonu buldu. Ardından, olayda kullanılan aracın plakası ve saldırganın kimliği belirlendi. Saldırgan Aligül, Sancaktepe’deki evinde önceki gün gözaltına aldı. Aligül’ün, Emniyet’te verdiği ifadede, “Bir televizyon programında Müjdat Gezen ile Yılmaz Özdil’in arasında geçen konuşmada Gezen’in, Sultan Abdülhamid Han’ın torununa hakaret ettiğini gördüm. Bu beni çok öfkelendirdi. Daha sonra kendi irademle Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ne saldırmaya karar verdim. Gece gittim, bir akaryakıt istasyonundan benzin aldım ve ardından Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ne tek başıma saldırdım. Yaptığım şeyden pişmanlık duyuyorum. Alevler etrafı sarınca oradan ayrıldım. Evime döndüm. Hiçbir şey olmamış gibi yatıp uyudum” dediği öğrenildi.

‘İstesem tümünü yakardım’

Saldırgan, Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu savcısına verdiği ifadede de “Duygularıma yenik düştüm. Müjdat Gezen’i tanımıyorum. Esma Hatun için söylemiş olduğu çirkin söyleminden dolayı bu suçu işledim. İsteseydim tüm binayı yakabilirdim ancak binanın yan kısmında brandalı bölümü yaktım” dedi.

Adli kontrolle serbest

Aligül, Emniyet’teki işlemlerinin ardından dün Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ne getirildi. Savcılık, saldırganı, “Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak mala zarar verme” suçundan tutuklama talebiyle Nöbetçi Anadolu 7. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk etti. Mahkeme ise şüpheliyi, sabit ikametgâh sahibi oluşu, delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin bulunmamasını gerekçe göstererek serbest bıraktı. Saldırgan serbest bırakılmadan önce, olayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Valisi Vasip Şahin, şahsın siyasi bir bağlantısının tespit edilmediğini belirtti. Müjdat Gezen’in avukatı Celal Ülgen, mahkeme kararını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Ülgen, “MSM’yi kundaklayan ve içeride yaşayan insanların bulunduğunu bilen şüpheli, suçunu itiraf ettiği halde ve de savcının tutuklama talebine karşın, bırakıldı. Siyasi iktidarın giyotini olarak çalışmakla ünlenen sulh ceza yargıçları, bu kez Madımak ruhuna yenik düşerek, kundaklama, yakarak yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak mala zarar verme suçundan soruşturulan şüpheliyi serbest bıraktılar. Sulh Ceza Hâkimliği’nin bu kararı, işi derinden almadıklarının, yüzeysel incelediklerinin bir göstegesi. ‘Bu beklediğmiz sonuç mu’ diye sorarsınız ‘evet’ diye yanıt verebiliriz. Serbest bırakma kararına karşı itiraz edeceğiz, belki savcı da itiraz edebilir. Davaya da müdahil olarak katılacağız” dedi.

Tekrar gözaltına alındı

Aligül’ün serbest bırakılmasına Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun’un talimatı üzerine savcılık itiraz etti. Savcılık Aligül’ün yakalanarak tutuklanmasını istedi. 7. Sulh Ceza Hâkimi bu itirazı, kaçma şüphesinin olmaması, sabit ikametgâhı olması ve delillerin toplanmış olması gerekçeleriyle reddetti. Bunun üzerine savcı, bir üst mahkeme olan 8. Sulh Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. İtirazın ardından serbest bırakılan kundakçı Mehmet Ali Aligül hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Kararın ardından gözaltına alınarak tekrar emniyete götürülen Mehmet Ali Aligül’ün bu sabah mahkemeye çıkarılacağı öğrenildi.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.