Kültür Sanat Sen'den İhraçlara Tepki

Pinterest LinkedIn Tumblr +

54ee63e7854c9e8c_480x270KESK’e bağlı Kültür Sanat Emekçileri Sendikası, ihraçlarla sanatın sesinin kısılamayacağını söyledi.

ANKARA (ANKA) – KESK’e bağlı Kültür Sanat Emekçileri Sendikası, ihraçlar, açığa almalar ve soruşturmalarla sanatın sesinin kısılamayacağını belirtirken, “Ulusal ve uluslararası hukuku çiğneyerek yapılan ihraçları gerçekleştirenlerin 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunanlardan hiçbir farkı yoktur” değerlendirmesinde bulundu.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, 686 sayılı KHK ile aralarında Orkestra Şefi İbrahim Yazıcı ile Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası Keman Sanatçısı Filiz Özsoy ve yüzlerce akademisyenin yer aldığı 4 bin 464 kişinin kamu görevinden ihraç edildiği anımsatıldı. Sanat kurumlarının, sanat emekçilerinin yetiştirildiği konservatuarların, tiyatro bölümlerinin geleceğinin karartıldığı ifade edilen açıklamada, “Tarihe kara bir leke olarak geçen bu kararname ile DTCF tiyatro bölümü öğretim üyelerini işten atarak tiyatro eğitimi veren okulumuz fiilen kapatılmıştır” denildi.

İktidarın darbeyle alakası olmayan ancak kültür ve sanat alanına uygulanan baskı ve müdahalelere karşı çıkan, tepki gösteren tüm sanatçıları “düşman” olarak gördüğü belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“DARBECİLERDEN FARKLARI YOK”

“İhraçlar, açığa almalar ve soruşturmalarla sanatın sesini kısabileceğini sanmaktadır. Kültür ve sanatın baskı altına alındığı, sanatçıların siyasal tasfiyelerle karşı karşıya olduğu bir ülkenin halka, topluma sunabileceği hiçbir şey olmayacağını unutmamak gerekmektedir.

Ulusal ve uluslararası hukuku çiğneyerek yapılan ihraçları gerçekleştirenlerin 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunanlardan hiçbir farkı yoktur. Bunun en somut ispatı, 15 Temmuz’da başarısız olan darbe girişiminin başarılı olması halinde yaşanacak olan her şeyin, geçtiğimiz süreçte bizzat iktidar eliyle hayata geçirilmesidir.

15 Temmuz’dan bugüne kadar Türkiye’de yaşanan gelişmeler, kimlerin gerçek anlamda darbeye karşı olduğu, kimlerin darbeci zihniyetle aynı çizgide olduğunu göstermiştir. Hükümet, kamu emekçileri ile uğraşacağına, yıllardır içinde barındırdığı, darbecilere ekonomik ve siyasi destek verenlerle mücadele etmelidir.

Haksız ve hukuksuz şekilde ihraç edilen tüm kamu görevlileri görevlerine derhal iade edilmeli, aylardır yaşanan hukuksuzluğa ve hak gasplarına son verilmelidir.

Nereden ya da kimden gelirse gelsin, doğrudan yaşamımızı, kültür ve sanatı hedef alan, her türlü yasa dışı girişim ve saldırının karşısında hukuksal ve örgütlü mücadeleden vazgeçmeyeceğimiz bilinmelidir.”

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.