BGST'den Yeni Oyun: Zabel

Pinterest LinkedIn Tumblr +

zabel afisBoğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun yeni oyunu Zabel 6 Mart Pazartesi günü seyirciyle buluştu. Zabel Yesayan’ın hayatından yola çıkılarak oluşturulan oyun 12 Mart’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde, 20 Mart’ta Moda Sahnesi’nde, 26 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde sergilenecek.

Zabel Yesayan…
1878-1943?
Doğum yeri Üsküdar.
Yazar, mücadeleperest, sürgün…

İstanbul’dan Fransa’ya oradan da Sovyetler’e uzanan yolculuğu bir hapishane hücresinde son buluyor.  Çocukluğunu, gençliğini, mücadele yıllarını, sürgün yaşamını hatırlıyor. Hücrenin karanlığına inat, solmuş hatıraları zihninde renkleniyor.

zabel“Hafızamın köşelerinde kapalı kapılar açılıyor ve geçmiş anlar uyanıyor. Bir söz, unutulmuş bir bakış, günlük hayatın çoktan geçip gitmiş teferruatı yeniden hayat buluyor. Bunlar sadece hafızamdan geçmekle kalmıyor içlerindeki hüznü ya da saadeti de bana bir kez daha bahşediyorlar.”

(Zabel Yesayan, “Sürgün Ruhum”, s.18, İstanbul: Aras Yayıncılık, 2016, Çev: Mehmet Fatih Uslu)

7 Kadın”, “Bir Kadın Uyanıyor”, “Otobüs” gibi oyunlarımız ile şimdiye kadar pek çok kadının hikayesini anlattık. Kimi zaman dinlediğimiz bir hikayeden esinlendik, kimi zaman okuduğumuz bir gazete haberinden ya da yanıbaşımızdaki bir arkadaşımızın sesinden… Bu defa bize çok da uzak olmayan bir geçmişte yaşamış bir kadının yaşam öyküsü yol gösterdi bize. Zabel Yesayan’ın hatıraları, romanları, makaleleri bugüne yazılmış mektuplar gibi… Şimdi Zabel’in sesine kulak verelim birlikte.

zabel2Metin ve Reji: Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu

Metin ve Reji Danışmanı: Sevilay Saral

Oyuncular: Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Maral Çankaya, Nihal Albayrak

Işık Uygulama: Zîlan Kaki

Efekt Uygulama: Gülbeyaz Sert

Afiş Tasarımı: Dilek Şenyürek

Grafiker: Ayşe Damla Pinçe

Özgün Müzik ve Düzenleme: Ari Hergel

Dekor ve Işık Tasarımı: Levent Soy, Zîlan Kaki

Kostüm, Aksesuar Tasarım ve Uygulama: Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Maral Çankaya Nilgün Ilgıcıoğlu

*Sahnede kullanılan tüm resimler orijinal olarak sanatçı Dilek Şenyürek tarafından yapılmıştır.


Paylaş.