Eğlenceli ve Gerilimli Bir Apartman Hikâyesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

Şehrin yeni nesil havalı apartmanlarından biri. 11 ve 12 numaralı dairelerde yaşayan, apartmanın vaat ettiği modern hayatın içini dolduran genç bir kadın ve akranı bir adam. İkisi de ekonomik özgürlüklerini sağlamış, tatmin olacakları bir statüye erişmiş, özgüvenli, eğlenceli ve yalnız birer şehirli. Ve her şehirli kadar onlar da biraz ürkek, biraz bencil, eh biraz da yabancı düşmanı. Irkçılıkla yabancı düşmanlığı arasındaki mesafe ise en fazla dairelerinin birbirlerine olan yakınlığı kadar…

1978 doğumlu Kanadalı oyun yazarı Jason Hall kuşağının hayatta aldıkları pozisyonları, yine kendi kuşağından seyirciye tanıdık gelecek bir kıvraklıkta yazmış, ‘10 11 12’de. Craft Tiyatro da rejiyi, genç neslin dilinden iyi anlayan usta bir isme, İpek Bilgin’e; sahneyi ise iki parlak oyuncuya, Enis Arıkan ve Ezgi Mola’ya teslim ederek sahneliyor oyunu.

11 numaradaki adamın yeni evine taşınıp, yılışık denebilecek bir iletişim diliyle; gergin modundan çıkması zaman alacak 12 numaradaki kadına yakınlaşması, ardından ikisinin, yüzünü hiç görmedikleri 10 numaraya karşı ‘müttefik’ olmasıyla gelişiyor hikâye. “Afrikalı mı Arap mı, her neyse işte” bu “pis” komşu, 11 ve 12 numaranın post-it’le bıraktıkları ‘kibar’ uyarılara rağmen, çöp poşetlerini kapının önüne bırakmaktan vazgeçmeyecektir. 11 ve 12 zamanla ‘ortak düşmana’ karşı eyleme geçecektir. Hall, bu sade fikri alarak tek mekânda geçen, zaman akışının ışık ve kostüm değişimiyle verildiği, eğlenceli başlayıp gerilimli bir tona bürünen bir oyun kurgulamış. Oyunun –metinden kaynaklanan- tek sıkıntısı var: İki gencin statü kaygısı ve yabancı düşmanlığı finalde birbirinden ayrışıyor. Hall, hikâyenin oyun boyu üzerinde ilerlediği ekseni birden başka yöne kaydırıyor. Gerilim yükselmişken; finalde, Hitchcock tutkunu 11 numaranın asıl derdini gördüğümüzde başından beri kurulmuş dengede bir şaşma oluyor.

Ezgi Mola da Enis Arıkan da farklı türlerde kendilerini defalarca ispatlamış isimler. Enis Arıkan asap bozucu ve yapışkan ‘11 numara’da sezonun iyi performanslarından birine imza atmış. Ezgi Mola sahneye hiç ara vermemiş kadar rahat ve inandırıcı. İki kişilik bir oyun için olabilecek en ikna edici uyumu yakalamışlar.

Yıldız: 3.5

10 11 12

Craft Tiyatro

Yazan: Jason Hall

Yöneten: İpek Bilgin

Oyuncular: Ezgi Mola, Enis Arıkan

Süre: 85 dak.

11 Şubat 2017 tarihinde Hürriyet Cumartesi’de yayımlandı.

Bahar Noktası

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla