FAUST Olan Her Şey Buharlaşıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

faust profilOyunculuğa uzun bir aradan sonra, geçen sene 47 yaşında tekrar başlayan tanınmamış sanatçı Uluç Esen, Goethe’nin Faust adlı oyunundan adapte ettiği “FAUST Olan Her Şey Buharlaşıyor” adlı komedi-dram türündeki tek kişilik performansını 2016 yılı boyunca Beyoğlu indigo dance club’da, sahnesi olmayan bir mekânda sergiledikten sonra, şimdi de Moda Sahnesi – Stüdyo Sahne’de seyirci karşısına çıkıyor.

Oyunda çağdaş bir meddah üslubu arayışında olan sanatçı bu niyetle oyunda video, ses, ışık gibi anlatı üslubuna eşlik eden multi disipliner sanat formlarını en yoksul ve iptidai koşullarıyla kullanıyor. Sanatçı, bu amaçla (ve daha da fazlası olmadığı için) oyunun bütçesini beş yüz TL olarak sınırlandırarak sahnede kullandığı elektronik ekipmanları atık malzemelerden üreterek ya da arızalı ürünleri tamir ederek kotarmış. Oyundaki videolar, müzikler, afiş ve broşürü de dâhil olmak üzere yine kendisine ait.

Yine geleneksel Meddah anlatısını günümüzde yeniden canlandırmak adına meddahın tek başına sahnede olması durumundan yola çıkarak, kendi tasarlayıp ürettiği uzaktan kumandalı sistem sayesinde oyunundaki efekt, görüntü, müzik, ışık gibi öğeleri de kendisi kullanıyor. Oyunun en iddialı yönü de oyun boyunca sadece 100w civarında elektrik harcanan çevreci yönü.

Oyunun vurgulanması gereken bir başka yönü de Faust öyküsüne ve repliklerine müdahale etmeden ve çok değişime uğratmadan, bazı repliklerin altını çizerek modern bir yoruma ulaşma çabası.

Bir ev yapımı oyun olarak da nitelendirilebilecek olan oyun 10 Mart 2017 Cuma günü 19:00 da Kadıköy Moda Sahnesi- stüdyo sahne’de izlenilebilir.

Uyarlayan ve oynayan: Uluç Esen

Süre: 75 dakika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.