Zabel’in Hayatı Bir Direniş Senfonisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Boğaziçi Gösteri Sanatlar Topluluğu, 11_zabel_2Zabel Yesayan’ı sahnelemeyi sürdürüyor. Oyuna ilişkin konuşan oyunun yönetmenlerinden Aysel Yıldırım, ‘Zabel’in hayatı algılayış biçimi ile bir direniş senfonisi. Bulunduğu yerlerde/devletlerde erkek egemen topluma biat etmiyor ve resmi ideolojinin karşısında duruyor’ diye belirtti

Boğaziçi Gösteri Sanatlar Topluluğu’nun yenioyunu “Zabel”in sahnesi devam ediyor. Oyunun yönetmenleri Duygu Dalyanoğlu ve Aysel Yıldırım, oyuna ilişkin Gazete Duvar’dan Soner Sert’e konuştu. Yönetmen Dalyanoğlu ve Yıldırım, “Zabel Yesayan’ın hayat mücadelesi, oyunu yazarken ve sahnelerken bize ilham ve güç verdi. Hem özel yaşamımızda hem de kamusal alanda kadın olmak sonsuzbir mücadele. Oyunu izleyen kadın seyircilerin de Zabel’in ve onun hayatındaki başka kadınların hayat mücadelesinden ilham alacağı bir şeyler bulmasını ümit ediyoruz” diyor.

Zabel çok yönlü bir kadın

2015 yılında, 1915’in 100. yılının gündem olmasının etkisi ile Zabel Yesayan’ı okumaya ve hakkında araştırmaya başladıklarını belirten Dalyanoğlu, “Onun edebiyatı ve biyografisi üzerine çalıştıkça Zabel’in yaşam öyküsünün bugüne referansları olan bir feminist oyun ile anlatılabileceğini düşündük. Zabel Yesayan’ın yaşam öyküsü hem çok yönlü bir kadın aydının yaşamından ilham alıyor hem de 1890’ların sonundan 2. Dünya Savaşı’na uzanan bir dönemi feminist bir bakış açısı ile yorumluyor. Fakat bizce Zabel sadece geçmişi anlatan bir oyun değil, geçmişten günümüze de pek çok şey söyleyen bir oyun” diye konuştu.

‘Feminist tiyatro icra ediyoruz’

Grup olarak feminist tiyatro yapmanın artık gelenekselleştiğini kaydeden Dalyanoğlu, şunları kaydetti: “Bizler için feminist tiyatro alanında üretim yapmak bir gelenek. Feminist tiyatro yaparken oyunun metninin ve dramaturjisinin feminist bir yaklaşımı içermesi kaçınılmazdır. Fakat bunun yanı sıra oyunun üretim sürecinin nasıl kurgulandığının da oldukça belirleyici olduğunu düşünüyoruz. Örneğin Zabel’in hikayesinin sadece kadın oyuncular tarafından icra ediliyor olması bilinçli bir tercih. Hem Zabel’in hayat öyküsünü hem de onun yaşadığı dönemin çalkantılı toplumsal olaylarını kadınların gözünden anlatmamızı mümkün kıldı bu tercih. Ya da oyunu şekillendiren dekor, ışık, kostüm, organizasyon gibi alanlarında öncelikli olarak kadın sanatçılar çalıştı. Bunu üretken bir feminist çalışma ortamı kurmak itkisi ile yaptık.

Yazının devamını okumak için tıklayınız.

Özgürlükçü Demokrasi

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.