Dicle Üniversitesi Tiyatro Topluluğu: Mahmud ile Yezida

Pinterest LinkedIn Tumblr +

dumy

Mimesis Haber / İstanbul Alternatif Tiyatro Girişimi’nin(İAT-G) düzenlediği 25. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri devam ediyor. Şenlik çerçevesinde 10 Mayıs Çarşamba günü Dicle Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (DÜNİT) Murathan Mungan’ın yazdığı Mahmud İle Yezida oyununu sergiledi. 29 Nisan’da başlayan şenliğe katılım oldukça kalabalık ve canlıydı.

Oyun düşman iki komşu kültürün iki gencinin imkansız aşkını anlatıyor. Ezidi kızı Yezida ile Müslüman delikanlı Mahmud’un yasak aşkı iki toplumu birbirinden ayıran derenin öte tarafına geçmesi ile başlıyor. Yıllardır süren kan davasına, husumete ve sert töre yasalarına rağmen aşklarında ısrar eden bu iki genci anca ölüm ayırıyor. Oyundaki dramatik sahneleri başarı ile sahneye taşıyan DÜNİT, bir kaç yerdeki Kürtçe konuşmalar dışında metne pek müdahale etmemişler.

Sergileme sonrasında yapılan fuayede izleyicilerin metni neden uyarlamadıkları ve Kürtçe oynamadıkları üzerine sorulara cevap veren topluluk, bir metni Kürtçe’ye çevirmek vede Kürtçe oyun yapmak için dile tam anlamıyla vakıf olmak gerektiğini, akademik olarak bu yeterliliğe henüz sahip olmadıkları için metni tamamıyla Kürtçe oynamayı düşünmediklerini ve metnin Ezidilerin gördüğü baskıyı iyi anlattığı için de güncellemesine gerek görmediklerini belirttiler.

Mimesis Haber / Hüseyin Erdoğdu

Paylaş.

Yanıtla