Dostoyevski’nin ‘Timsah’ını İhraç Edilen Akademisyenler Sahneleyecek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ihraç edilen akademisyenler 27 Mayıs’ta Rus yazar Fyodor Dostoyevski’nin öyküsünden uyarlanan ‘Timsah’ adlı oyunu sahneleyecek.

Cumhuriyet’ten Miyase İlknur’un haberine göre Haldun Taner’in, 1960 darbesinden sonra üniversitelerden atılan ve tarihe ‘147’ler’ olarak geçen akademisyenlerin durumunu ve bürokrasinin engellemelerini hicvetmek için Dostoyevski’den uyarladığı ‘Timsah’ adlı oyun bu kez KHK’larla işlerinden atılanlar için sahnelenecek.

Yönetmen Orhan Alkaya oyunu sonradan genişleten Selçuk Erez’le ‘Timsah’ oyununu yeniden sahneleme fikrine ilişkin şunları anlattı: “Selçuk Bey böyle bir şey yapalım mı dediğinde yapalım dedim. Ama koşullar bir sahne oyunu değil bir okuma tiyatrosu yapmamıza izin verecekti. Hemen metni deşifre ettik. Neden bunu yaptığımızı herkes biliyor zaten. 1960 ihtilalinden sonra 147’ler olayı. Haldun beyin kültürel birikimi ve dehası böyle bir askeri darbe döneminde akademisyenlerin tasfiyesinini kınamak için Dostoyevski’ye uzanıyor. Bakın o dönem mesela üniversitenin içinden ihbarlardı.”

Alkaya, ihraç edilen hocaların itirazlarını bu kez oyunla dile getireceklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Farklı mı bugün? Değil. Ben 1402’liğim. 12 Eylül’de farklı mıydı? Değil. Hiçbir zaman yukarıdan bir üst aklın, gizli ellerin yaptığı işler değildir. 12 Eylül’de 1402 ile atılan kamu çalışanlarının tamamı 5 binin altındaydı. Şu anda 150 bine dayanmış bu sayı.”

‘Hepiniz gördünüz işittiniz’

Oyunda rol ve görev alan akademisyenler arasında TTB Başkanı Prof. Dr Özdemir Aktan, Şebnem Korur Fincancı (imzacı), Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu (ihraç), Prof. Dr. Zelal Ekinci (ihraç), Prof. Dr. Rukiye Eker (imzacı), Prof. Dr. Taner Gören (imzacı), Yrd. Doç. Özgür Müftüoğlu (ihraç), Dr. Melahat Cengiz, (TBB Yönetim Kurulu Üyesi), Uz. Dr. Nazmi Algan, Uz. Dr Samet Mengüç (TTB Gen. Skr), Dr. Ali Çerkezoğlu, Dr. İncilay Erdoğan, Dr. Haydar Durak, hemşire Özlem Özkan (ihraç) bulunuyor.

27 Mayıs’ta Şişli Kent Salonu’nda sahnelenecek oyun İvan’ın şu sözleriyle bitiyor: ‘Hepiniz gördünüz, işittiniz’ isteyerek, önünü ardını sorgulayarak girmedim bu timsahın içine… Ama! Ama! Çok iyi bilinsin ki… Pişman olmadım yaptığım hiçbir şeyden!..”

Diken

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.