Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için Sanatçılardan Çağrı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

nuriye gulmenEğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça başladıkları açlık grevinde bugün 64. gündeler. Akademisyen Nuriye Gülmen açığa alınmasıyla Ankara’da oturma eylemine başlamış, ardından KHK ile ihraç edilmişti. Açlık grevinden önce 121 gün sürdürdüğü oturma eyleminde kendisine katılan Semih Özakça ise yine KHK ile ihraç edilmiş bir öğretmen. Açlık grevinde kritik sınıra gelen iki eğitimciyi takip eden doktorlar kendilerinde Wernicke-Korsakoff sendromunun ilk belirtilerinin görülmeye başlandığını söylüyor.

Mesleklerini ve geçim kaynaklarını ellerinden alanlara ve kendilerini “açlıkla terbiye etmeye çalışanlara açlık greviyle yanıt veren ve bizi açlıkla terbiye edemezsiniz” diyen eğitimciler için 64 günde resmi makamlarca bir adım atılmadı. Başbakanlığın çok yakınında devam eden eyleme dair Numan Kurtulmuş ve Başbakan Binali Yıldırım’ın “haberimiz yok” dediği belirtildi. Dün ise 4 CHP’li milletvekili destek amacıyla günlük açlık grevine başladı.

Çeşitli sanatçılar, temel haklarını talep eden eğitimcilerin sesine kulak verilmesi için çağrıda bulundu.

Tiyatrocular Alican Yücesoy, Beyti Engin, Defne Halman, Füsun Erbulak, Genco Erkal, Levent Üzümcü, Mert Fırat, Sevinç Erbulak, Şevket Çoruh, Tilbe Saran ve Yiğit Sertdemir, Rıfat Ilgaz’ın “Aydın mısın” isimli şiirini okuyarak “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça adalet için bedenlerini açlığa yatırdılar. Semih 17, Nuriye 8 kilo kaybetti. Yemeğe değil, adalete açlar. Nuriye ve Semih’e ses ol. Haklarını geri istiyorlar. Ölümü durduralım.” dediler:

Sezen Aksu kişisel web sitesinde bir yazı yayınlayarak “Bu ülkenin büyük zorluklarla yetişmiş iki genç öğretmeni Nuriye Gülmen ve Semih Özakça 60 gündür açlık grevindeler. Hayatlarından vazgeçiyorlar. Hiçbir fikrî ayrılığın ve fikirsel mücadelenin bedeli hayat olamaz. Kendimize ve birbirimize vereceğimiz en temel hak, yaşamak ve yaşatmak. Gözümüzün önünde eriyip giderlerse, bu günahtan hangimiz azade kalabiliriz? Bu ülkenin yönetimine talip olmuş ve görevlendirilmiş bütün yetki sahiplerinden rica ediyorum: Lütfen bir dinleyiniz, seslerine kulak veriniz” dedi.

Kardeş Türküler sosyal medya hesabından yayınladığı videoda “Nuriye ve Semih uğradıkları haksızlık karşısında yalnızca kendileri için değil haksızlığa uğrayan herkes için hayatlarını ortaya koyarak adalet talebinde bulunuyorlar. Vicdanı olan bütün yetkililer artık bu çığlıkları duyun. Nuriye ve Semih hayati tehlikenin sınırında, Korsakoff hastalığına yakalanma riskleri çok büyük, o yüzden her dakikanın önemi var. Bu sese kulak verin.” dedi.

Oyuncu Menderes Samancılar ise hükümet yetkililerine seslenerek tek amacı çağdaş Türkiye için aydınlık çocuklar yetiştirmek olan akademisyen Gülmen ve öğretmen Özakça 62 gündür açlık grevindeler. Lütfen onların seslerine kulak veriniz” dedi.

Tiyatrocu Barış Atay, açlık grevinin 60. gününde yayınladığı videoda şunları söyledi:

“Arkadaşlar yanınızda olamadım, kusura bakmayın… Bedensel olarak orada olamasamda gerçekten bütün kalbimle direnişinizi yapmaya çalıştınız. Mücadelenizi selamlıyorum. Ve sonuna kadar yanınızda olduğumu bilin istiyorum. Herkes gibi açlığınızı paylaşıyorum. Açlığınız aslında hepimizin açlığı, bu süreçte yasadışı bir şekilde işlerinden edilen canlarından olan bütün insanların haklarını bir şekilde savunulacağını, güzel günler göreceğimizi, mücadelenin sonunda bizim kazanacağımızı biliyorum. Ve özellikle size bu mücadele için sizinle aynı dünyayı umut eden bir arkadaşınız olarak teşekkürü bir borç biliyorum . İyi ki varsınız… Kendinize dikkat edin.”

Ayrıca Suavi, Zülfü Livaneli, Ferhat Tunç gibi isimler de yayınladıkları videolarla iki eğitimciye kulak vermeye çağırdı.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.