Serkan Fırtına'dan Heidi Uyarlaması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

heidiMimesis Haber/ Yazar ve tiyatro eğitmeni Serkan Fırtına’nın çocuk oyunu uyarlaması Heidi, Dramatik Yayınları tarafından yayımlandı. Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği üyesi yazar 22. İzmir Kitap Fuarı’nda 22 Nisan cumartesi günü okuyucuları ile buluştu. Serkan Fırtına’nın aynı yayınevinden yayımlanan Toplu Oyunlar 1 (Süper Tutsaklık – Virüs Gezegeni) adlı kitabı da bulunuyor.

Nazif Uslu’nun kitap hakkında yazdığı önyazı aşağıdadır.

ALPLERİN ÇIPLAK AYAKLI ÇOCUKLARI VE HEİDİ

 Heidi’yi tanımayanımız yoktur. İsviçrenin çıplak ayaklı çocuğu..  Heidi yazıldıktan çok uzun yıllar sonra Japonlar tarafından  çizgi film olarak karşımıza getirildi. Ve bizlerde Heidi’yi tanımış olduk.

Alp’ler, peynir ve çikolatadan sonra İsviçre’nin simgelerinden biri sayılan Heidi’yi hatırlayalım. Kırmızı yanaklı, basit elbiseli, hiç yorulmadan herkesin yardımına koşan bu kız çocuğu, hep çıplak ayaklarıyla geçer öykülerin içinden. Onun büyükbabası olarak izlediğimiz yaşlı çiftçiyle arkadaşı Peter’in ayakkabıları varken Heidi, keskin taşların üzerinde ve soğuk havalarda bile hep çıplak ayak koşar keçilerin peşinden.

Yaratıcısı Johanna Spyri, 53 yaşında yazdığı Heidi aracılığıyla, çıplak ayaklı çocuklar gerçeğinin üzerindeki toplumsal sır örtüsünün bir ucunu kaldırmıştır. Küçük kahramanı aracılığıyla, doğaya, insanlara, hayata Alpler’in öksüz kızının gözüyle bakarken, bütün Verdingkinder’lerin çocuk dünyalarına ve duygularına dikkat çekmeye çalışmıştır. Heidi, İsviçre’nin toplumsal tarihinde hatırlanmak istenmeyen bir gerçeğin simgesidir ve onun çıplak ayakları bugün çocuklara karşı işlenmiş bir suçun yarattığı utancın üzerinde koşuyor. Heidi çıplak ayaklıydı; çünkü çıplak ayaklar, erkek ya da kız bütün “köle çocukları” diğer çocuklardan ayıran keskin uçurumun simgesiydi.

  Serkan Fırtına’da Heidi  aracılığıyla çıplak ayaklı çocukların hikayesini tiyatronun diliyle bizlere tekrar hatırlatmak istediği için bu oyunu yazdı.

Sahneye koyucuların  Heidi’yi sahnelemek istediklerinde bu gerçeği bilerek hareket etmeleri çok önemli. Oyunun alt metni bu gerçekliğe göre deşifre edilirse anlatılan hikaye daha anlamlı olur kanısındayım.

Günümüzde bu gerçekliği bizlere  tekrar hatırlatmak isteyen Serkan Fırtına’ya Dramatik yayınları olarak  çok teşekkür ederiz.

Paylaş.

Yanıtla