‘Sınırlar Olmasın, Kadınlar Özgür Olsun’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Amed Şehir Tiyatrosu’nun düzenlediği 5’inci Amed Tiyatro Festivali’ne “Viyan” ve “Dewrêşê Evdî” oyunlarıyla Urmiye’den katılan Texte Reş Tiyatro Topluluğu oyuncularından Şebnem Yusifi, “Aramızdaki sınırlar yok olsun diye buradayım” dedi. Behnam Menda’nın yazdığı tek kişilik “Viyan” oyununun hem yönetmenliğini hem de oyunculuğunu yapan Texte Reş Tiyatro Topluluğu’ndan Şebnem Yusifi, festivale katılmasının sebebini “Bizi birbirimizden koparan şeylerin olmasını istemiyorum” diyerek anlattı.

Bir mücadele alanı tiyatro

Yusifi, daha önce Urmiye’de Kürt tiyatrosunun olmadığına değinerek, ilgi duyduğu tiyatro için Amûdê’ye üniversiteye gittiğini, öğrenim dili olan Farsça’da sadece iki kez sahne aldığını, daha sonra kendi anadili olan Kürtçe tiyatro yapmaya başladığını ifade etti. Tiyatroyu bir mücadele alanı olarak gördüğünü söyleyen Yusifi, anadilde tiyatro yapmanın öneminin altını çizdi. Tiyatroya ilk başladığı zamanlarda salonların dolmadığını fakat Urmye’de tiyatro kurulduktan sonra salonların dolduğunu belirten Yusifi, kendine “Ne oldu da bu insanlar bu kadar gelmeye başladı?” diye sorduğunu ve “Ben dilime güvendiğim zaman toplumda bana güvenir” cevabını bulduğunu ifade etti.

Aşkı direnişte buldu

Kürtçe tiyatro yapmanın dilin öğrenilmesi ve gelişmesine katkı sunduğunu hatırlatan Yusifi, “Xecê û Siyabend” ve “Dewrêşê Evdî” gibi Kürt destanlarını anlatan oyunlarda oynadığını ancak asıl söylemek istediklerini tek kişilik kadın oyunu olan “Viyan”da söylediğini dile getirdi. Yusifi, “Viyan”da gerçek aşkı arayan ve aşkı direnişte bulan bir kadını canlandırdığını belirterek, “Ben bir kadınım, çocuklarımı büyüttüğüm gibi vatanımı da büyütmem gerekiyor” dedi. Türkiye ve İran’da kadınların birçok konuda kısıtlandığını söyleyen Yusifi, “Sınırlar olmasın, kadınlar özgür olsun”dedi.

Özgürlükçü Demokrasi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.