ASSITEJ Yeniden Bursa Festivali'nde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Bursa Kültür ve Sanat Vakfı (BKSTV), Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ) Türkiye Merkezi işbirliğiyle düzenlenen festival hakkında zorunlu yeni bir açıklama yapılması gerekiyor. Daha önce yayınladığımız haberde, Assitej’in Bursa festivalinden çekildiği bilgisi vardı. Hatta bu konu mimesis editör yazısında da gündem olmuştu. Ancak Assitej yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, ASSITEJ, yaşanan tartışmalar sonrasında ortak bir sanat kurulu kurulmasını onaylamış. 22. Bursa festivaline yapılan başvuruları da ortak sanat kurulu 17-18 Haziran’da yapılan toplantılarda gündemine almış. ASSITEJ Türkiye Merkezi’nin kendi üyelerine gönderdiği bilgilendirme e-maili konuyu detaylı bir şekilde özetliyor. Okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.

Üyelerimize;

Bilindiği üzere, 21 senedir Bursa Kültür ve Sanat Vakfı (BKSTV) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz Bursa Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nden, ASSITEJ Türkiye Merkezi ortaklığının mümkün olmadığı koşulların oluşması nedeniyle çekildiğimizi sizlere bildirmiştik. Assitej Türkiye Merkezi’nin ilkeleri ve sanat politikalarına ters geldiğini düşündüğümüz ve bizi zor durumda bırakan çekilme gerekçelerimizi de, yönetim kurulu yazısıyla tüm üyelerimize ve uluslararası ASSITEJ’e bildirmiştik. Konu ayrıca tiyatro yayın organlarında da gündem olmuştu.

Ancak bu kararımızdan sonra, BKSTV yönetimi süreçte kendi adına yaptıkları hataları da vurgulayarak, konunun yeniden değerlendirilmesini istedi. BKSTV bir dünya markası olan ASSITEJ organizasyonu ile çalışmaya devam etmek istediğini belirtti ve ASSITEJ Türkiye Merkezi’ne yeni önerilerde bulundu. Yapılan görüşmelerde ortak noktalarda buluşuldu ve yeni prensiplerle çalışmaya devam edilmesine karar verildi. Ancak yeni protokole göre ASSITEJ Türkiye Merkezi ‘oyun seçim komisyonu’nda %50’lik oranla temsil edilecek ve festivale sanatsal katkı veren kurum olacak. Yani Assitej Türkiye Merkezi’nin, festivalde salt oyun seçimlerinde %50’lik bir sorumluluğu olacak, organizasyonel sorumlulukların tümü ve yazışmaların tamamının sorumluluğu BKSTV’de olacak.  Yönetim kurulu olarak, bu yeni ilişkilenme biçiminin de, ülkemizdeki nitelikli çocuk ve gençlik tiyatrosunun gelişimine katkı sağlayabileceğini düşündük. Bu yüzden de, festival seçim kurulunda yer almak üzere 4 ASSITEJ üyesini belirlemek üzere çalışma başlattık.

Bu kararla birlikte, 21 yıldır ASSITEJ Türkiye’nin emek verdiği festival, farklı bir formatta da olsa ASSITEJ Türkiye Merkezi’nin katkılarıyla devam ediyor olacak. Kurumlar arası karşılıklı iyi niyet tazelenmesi amacıyla önümüzdeki süreçte toplantılar yapılacak ve 22.Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu festivalinin başarılı bir şekilde yapılması adına çalışılacaktır. Oluşan yeni durum uluslararası ASSITEJ merkezine de bildirilecektir. Kurumsal ve bireysel tüm üyelerimizin dikkatine sunarız.

Paylaş.

Yanıtla