Geçtiğimiz Tiyatro Sezonun Ardından Öne Çıkanlar..

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İhsan Ata

Devlet Tiyatroları’nda yaşanan yerli repertuar tartışmaları ve Şehir tiyatrolarında sözleşmesi yenilenmeyen oyuncu sorunlarının gölgesinde başlayan koca bir tiyatro sezonunugeride bıraktık. Neyse ki sezon başlamadan bu iki mesele kısmen çözüldü. Bakırköy Belediye Tiyatrosunda yaşanan sıkıntılarda ise bir değişiklik yok. Diğer taraftan her yıl olduğu gibi doluluk oranında bir düşme söz konusu değil. Şehir Tiyatrolarının gelenekselleşen Harbiye Açıkhava Yaz oyunları gösterimleri süre dursun Devlet Tiyatroları yeni sezon hazırlıklarına şimdiden başladı. Özel tiyatrolar ise (“son oyunlar” etiketiyle) Haziran’a kadar perde açmaya devam edecek.

Geçtiğimiz yıllara nazaran gerek ödenekli gerekse özel tiyatroların repertuar sayısında ciddi bir düşüş yaşadığını söyleyebiliriz. Özellikle ödenekli kurumlarda ön plana çıkan oyun sayısı bir veya ikiyi geçemedi. Özel tiyatroların ise altın bir çağ yaşadığını söylemek mümkün. Şahane oyunlar izledik. Özeller arasında neredeyse kötü oyuna rastlamadım. Nitelikli oyun sayısı artmış.

Bu yıl özellikle sezon ortasında Devlet Tiyatrolarında yaşanan değişiklik ön plana çıktı. Devlet Tiyatrolarının en önemli iki bölgesinde müdürler değişti. Genel müdürlüğün kalbi olan Ankara Devlet Tiyatrosunun başına Erdal Küçükkömürcü, anavatanı olan İstanbul Devlet Tiyatrosunun başına ise Hakan Çimenser getirildi.

Devlet Tiyatrolarında yaşanan bu değişiklikler ile önümüzdeki sezona dair olumlu hava süre dursun Şehir Tiyatrolarında Süha Uygur’la geçen süreç göz önüne alındığında yeni sezona dair ciddi bir yenilik olmayacağını da söyleyebiliriz. Diğer taraftan Bakırköy Belediye Tiyatrolarını sanırım daha zor bir dönem bekliyor. Umarım Sayın Kerimoğlu bu nadide kurumun geleceği için kurum yöneticileriyle birlikte hareket ederek ortak bir çözüm üretir.

Gelelim bu sezon İstanbul’da öne çıkan oyunlara.. Bu sezon 80’in üzerinde oyun izlemiş biri olmamın yanı sıra basında ve ödül törenlerinde öne çıkan oyunlar şöyle. Yoğun bir sezonun ardından mutlaka gözden kaçmış olanlar vardır. Şimdiden unuttuklarım kusura bakmasınlar. Yeni sezonda devam etmesi halinde mutlaka takip etmeniz ve ajandaya kaydetmeniz açısından önemli.

İstanbul Devlet Tiyatrosundan Giydirici, savaş baskısı altında bir avuç tiyatrocunun verdiği mücadeleyi anlatan oyun oyunculuklarla ve metinle ön plana çıkıyor. Şehir Tiyatrolarından Karıncalar ise Mert Turak’ın tek kişilik performansıyla görülmeye değer. Bakırköy Belediye Tiyatrolarının Gülünç Karanlık adlı oyunu dili ve anlatım biçimi olarak oldukça iddialı bir yapım..

Kazan Dairesi’nin Hedwig ve Angry Inch yılın en çok konuşulan müzikali olurken Tatbikat Sahnesinin Tüy Kalemler adlı oyunu Erdal Beşikçioğlu rejisi ve oyunculuğunda ve Saygın Sosyal’in resitali ile unutulmazlar arasında yer aldı. Studio Oyuncularının Godot’yu Beklerken adlı oyunu Tekand’ın şahane rejisi ve oyunculuk performanslarıyla izleyicide Stendhal sendromu yaratıyor.

Yine Tiyatro İn’in Akciğer oyunu özellikle Birkiye’nin rejisinde bu sezonun en ilginç ve deneysel oyunlarından biri oldu. Yolcu Tiyatronun Joko’nun Doğum Günü oyunu farklı rejisi ve performansıyla adından sıkça söz ettirdi. Joko’nun Doğum Günü gibi performans tiyatrosunun öne çıkan oyunlarından bir diğeri ise Fiziksel Tiyatro Araştırmaları oyunu Şatonun Altında mutlaka görülmesi gereken oyunlardan. Ekip Tiyatrosunun Popüler Gerçek oyunu yaşadığımız çağın aynası olarak farkı metni ve yapısıyla öne çıkanlardan. Oyun Atölyesinin Kundakçı oyunu grotesk türün önemli temsillerinden biri. Haluk Bilginer ve Esra Bezen Bilgin’in usta oyunculuklarıyla öne çıkan Pencere, Moda Sahnesi’nin inanılmaz yorumuyla En Kısa Gecenin Rüyası, Bihter Dinçel’in yazıp oynadığı Ezop Sahne’den Aşiyan, Görmeyeri’nden Çekim, Sarı Sandalye’den O (Hakkari’de Bir Mevsim) Versus Tiyatro’dan Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum, Semaver Kumpanya’dan Mağrur Fil Ölüleri ve Tiyatro Adam’dan İvan İvanoviç Var mıydı Yok muydu? oyunları bunlardan bazıları..

Yeni sezon tiyatronun iyileştirici gücüyle daha yaşanılır bir dünya yaratmak için daha nitelikli oyunların yapıldığı, daha geniş repertuarla daha geniş kesimlere hitap edileceği heyecan verici müthiş bir sezon olsun.

Yeni sezonda görüşmek üzere..

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: İhsan Ata

Yanıtla