Mayıs Ayı Sanatta Hak İhlalleri Raporu Yayınlandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sanat Meclisi mayıs ayı Sanatta Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Yapılan  değerlendirmede ‘Emek ve sanat düşmanlığı her geçen gün büyüyor’ denildi.

Sanat Meclisi mayıs ayı Sanatta Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Raporda Mayıs ayı boyunca sanata ve sanatçılara yönelen sansür ve saldırılar ele alındı. Kitaba saldırılar Mayıs ayında da yaşandı. Tiyatro gösterilerine salon engellerinden konserlere yasaklara kadar büyüyen listede, heykeller ve sanat merkezleri de saldırıya uğradı, tahrip edildi.

Sanat Meclisi yaptığı değerlendirmede: “Sanat alanı bir kış ve bahar sezonunu ardında bırakırken geride kalanlara baktığımızda görüyoruz ki tahribat büyük. Ülkede iktidarın emek ve sanat düşmanlığı her geçen gün büyüyor” dedi.

MSGSÜ FESTİVALİ ‘OHAL’ İLE İPTAL EDİLDİ

Rapora göre, her yıl düzenlenen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin yıl sonu sanat festivali bu yıl yapılamadı, OHAL gerekçesiyle yasaklandı. Duyuruda: “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğrenci Konseyi olarak 10-11-12 Mayıs tarihlerinde düzenleyeceğimiz MSGSÜ Sanat Festivali Valiliğin Olağanüstü Hal gerekçesi (güvenlik) ile iptal edilmiştir” denildi. Festival’de konserler, atölyeler, oditoryum etkinlikleri, dans gösterileri ve çeşitli oyunlar yer alacaktı.

BELGE YAYINLARINA BASKIN

40 yıldır yayın hayatına devam eden ve Ragıp Zarakolu ile Ayşenur Zarakolu’nun kurduğu Belge Yayınları polis tarafından basıldı, 2 bin kitaba el konuldu. Yayınevinin Cağaloğlu’da bulunan yerine gelen polisler “bandrolsüz kitap ihbarı var” diyerek, hem yayınevinde hem de depoda arama yaptı. ‘Devletsiz Kürtler’ ve ‘Ölümden Zor Kararlar’ adlı kitaplar için toplatma kararı olduğunu söyleyen polisler, yayınevinde bulunan ve 1980’lerden, 1990’lardan kalma kitapları, toplatma kararı olmadığı halde alıpgötürdü. Yayınevi çalışanı Mehmet Ali Varış, gözaltına alıp daha sonra serbest bırakıldı.

TİYATRO OYUNUNA SANSÜR

Muğla Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, MÜTT 24 Nisan Pazartesi günü sahnelediği “Joko’nun Doğum Günü” adlı oyunda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi SKS Daire Başkanlığı tarafından Üniversite tiyatro topluluklarına uygulanan sansüre tepki gösterdi. Muğla Üniversitesi Tiyatro Topluluğu Başkanı Fatih Kaleli oyun sonrası yaptığı açıklamada SKS Daire Başkanlığı’nın oyunlara yönelik sansür uyguladığını iddia ederek “Oyunumuz absürt, sert bir oyun, tam anlamıyla bir taşlama oyunu. Oyunun metnini verdiğimiz ilk günden bu yana aşırı derecede sansüre maruz kaldık” dedi.

SİVEREK’TE HEYKEL TAHRİP EDİLDİ

Siverek’te 2009 yılında dönemin belediye yönetimi tarafından ilçenin Adnan Menderes Bulvarı üzerine yurt dışında oturan, aslen Siverekli olan sanatçı Şivan Perwer’in elinde bağlama bulunan heykeli dikilmişti. Heykel, bir gece kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce tahrip edildi. Bağlaması ve elleri kırılıp yüz kısmına zarar verilen heykel, sabahleyin belediye ekiplerince yerinden sökülerek kaldırıldı, tadilat yapıldıktan sonra tekrar yerine konulacağı söylendi.

SANATA ÖDENEK ÇIKMADI

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Selman Ada, tüm il müdürlüklerine ödenek kullanımında elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, temizlik hizmet alımı gibi zorunlu giderler dışında harcama yapmamaları, yıl sonuna kadar yeni eser konulmaması, yeni turne yapılmaması talimatını verdi.

Ada, 8. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde ‘La Boheme’ ve ‘Aida’ adlı eserlerin programdan çıkarıldığını duyururken, tasarruf amaçlı olarak müdürlükler arasında bale dersi vermek üzere personel görevlendirilmemesi uyarısında da bulundu.

KÜRTÇE OYUNA SALON VERİLMEDİ

Van’da kayyum tarafından kapatılan Nûda Kültür Merkezi, kanun hükmünde kararname ile kapatılan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Feqiyê Teyran Kültür Merkezinin tiyatrocuları ile bağımsız tiyatrocuların bir araya gelerek kurduğu Nûpelda Tiyatro Grubunun Kürtçe oyunu için salon verilmedi. 3’üncü kez sahneye çıkmaya hazırlanana gruba, önce “Oyun hakkında soruşturma var” ve ardından da “Salon için dilekçe geç verildi” gerekçesiyle salon verilmedi.

SET İŞÇİLERİNE ÜCRETLERİ ÖDENMEDİ

MHP Başkanı Devlet Bahçeli’nin de desteğiyle çekimlerine şubat ayında başlanan ve 1980 darbesi sonrası ülkücülerin yaşadıklarını konu alan Kurtlar ve Çakallar filminin çekimlerinde, yaklaşık 100 set işçisine ücretleri ödenmedi, işçiler işi bıraktı, filmin çekimleri durdu. Han Film tarafından çekilen, yapımcılığını ve yönetmenliğini Bilgehan Karaca’nın üstlendiği filmin Ankara’da -15 derece soğukta yapılan çekimlerinde set çalışanları, günde ortalama 14-15 saat zor koşullar altında çalıştı, ancak emeğinin karşılığını alamadı.

TELİF CEZASI VERİLDİ

Alman yayıncı Musikverlag Hans Sikorsski şirketi, Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’ne “Romeo ve Juliet” ile “Spartacus” eserlerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle açtığı tazminat davasını kazandı. Mahkeme, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne iki eser için 46 bin 400 Euro tazminat cezası verdi. Mahkeme ise genel müdürlüğün 43 bin 500 Euro telif tazminatı ve 2 bin 900 Euro nota kirası bedelinin 2005 ve 2007 yıllarından itibaren faiziyle şirkete ödemesine karar verdi.

Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.