Mahkeme Kültür Bakanlığı'nı Bir Kez Daha Haksız Buldu!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) 2015 yılında seyirciyle buluşturduğu Kim Var Orada / Muhsin Bey’in Son Hamlet’i oyunuyla Kültür Bakanlığı’na karşı açtığı davayı kazandı.

BGST Kim Var Orada projesi ile Kültür Bakanlığı yardımına başvurmuş ancak herhangi bir gerekçe gösterilmeden bu talebi reddedilmişti. Aynı durum BGST’nin bir önceki oyunu Lorca’nın Acıklı Güldürüsü adlı oyunla 2014 yılında da yaşanmış, BGST Kültür Bakanlığı’nı mahkemeye vermişti. Ankara 4. İdare Mahkemesi BGST’yi haklı bulmuş, bakanlığın kararını ise gayri hukuki olarak nitelendirmişti.

Bu sefer Ankara 7. İdare Mahkemesi Kültür Bakanlığı’nın BGST’nin Kim Var Orada oyununa dair tavrını ise şöyle nitelendirdi: “işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir”.

Mahkeme Kültür Bakanlığı’nın aldığı kararı böylelikle bir kez daha gayri hukuki bulmuş oldu.

Siz Davanızı Geri Çekin Sonra Sizi Düşünürüz…

BGST’den İlker Keskin konu hakkında şunları belirtti: “Biz her sene çıkardığımız her tiyatro projesi için Kültür Bakanlığı’na başvuru yapıyoruz. Olumlu bir sonuç çıkmayacağını adımız gibi bilsek de başvuruyoruz. Bu bizim için bir yerde ilkesel bir duruş oldu. Örneğin bu sene Zabel projemiz ile de başvurduk ve tabi yine gerekçesiz bir şekilde reddedildi. Bu konuda da davamız sürüyor.

Aslında istenen şey şu: siz bu davalarınızı hele bir geri çekin, biz bir sonraki sene sizi bir kere daha düşünürüz. Bunu yapmayacağız. Biz hukuki alanda mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu tür yardımların hakkaniyetli ve şeffaf bir şekilde dağıtılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Kültür Bakanlığı’nın her sene bir skandal karara imza attığını söyleyen Keskin, bazı yardımların şaibeli olduğuna dikkat çekti. Farklı proje kılıflarıyla bir kuruma Kültür Bakanlığı’ndan defalarca yardım yapıldığını belirtti.

Sınırsız ve Keyfi Davranamazsın!

Avukat Fırat Kuyurtar ise karar hakkında şunları belirtti:

“Karar oldukça ümit verici. Ülkemiz koşullarını göz önüne aldığımızda, adeta çölde vaha etkisi yaratıyor. Bu kararıyla Ankara 7.idare Mahkemesi heyeti son derece isabetli olarak şu hususun altını çizdi ve adeta şunu söyledi: Ey idare takdir hakkın olabilir ama bu sana sınırsız ve keyfi davranma hakkı vermez.  Ankara 4.idare Mahkemesi de benzer şekilde haklılığımıza karar vermişti. Bu dava şu anda Danıştay aşamasında ve henüz sonuçlanmadı.  Bakanlığın bu karara da itiraz ederek bir üst mahkemeye taşımasını bekliyoruz. Mücadelemiz sürecek.”

***

Hatırlanacağı üzere pek çok grup 2013’ten beri hiç bir gerekçe gösterilmeden yardımdan mahrum edilmişti. Resmi bir açıklama olmasa da kamuoyu vicdanına göre bu karar Gezi Süreci sonrası seküler tiyatro çevresine bir had bildirme operasyonuydu. Bakanlığın keyfi destek politikası her sene için aynen devam ediyor. Bakanlığın kimi neden desteklediği yahut desteklemediği açık ve net değil. Hatta her sene bir grubun defalarca aynı yardımdan yararlanmış olması da ayrıca kamuoyunun dikkatini çekiyor.

 

Paylaş.

Yanıtla