Bilgesu Erenus'un Fuayeler için Yazdığı Oyun Hollanda'da

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bilgesu Erenus’un yazdığı “Themis ile Lombroso” adlı oyun Hollanda’da sahnelendi. İngilizceye Anı Küsmenoğlu Gür tarafından tercüme edilen ve Arif Murat Gür’ün yönettiği ‘adalet’ temalı oyunun dünya prömiyeri 9 Eylül’de yapıldı. Erenus bir adalet tartışması olan ‘Themis ile Lombroso’ oyununu ‘fuaye oyunu’ olarak nitelemiş, “sahnelerin fuayeleri bu türü kabullenmezse doğrudan adliye sarayları önünde sergilenmesini” önermişti. Şu anda Türkiye’de oynanamayan oyun Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da sahneleniyor.

‘Kafalar karışsın istedim’

Telefonla ulaştığımız Bilgesu Erenus neden salon bulamadığı sorusuna şöyle yanıt verdi: “Themis ve Lombroso’nun son yıllarda sözü tükenmiş Avrupa tiyatrosunun izinden yürürken tekniğe sığınan sahnelerde oynanmayacağını bildiğim için daha çok tiyatroların fuayesinde gerçekleştirilmesini önererek sunduğum oyunuma yönelik en içten tepki, ad vermeyeceğim hayır, usta bir oyuncumuzdan geldi; oyunu beğendiğini ama fuayede oynanan Themis ve Lombroso’nun kendi seyircisinin kafasını karıştıracağı için kabul edemeyeceğini söyledi. Ne kadar haklı, çünkü ben gerçekten de tam anlamıyla günümüz seyircisinin kafasını karıştırmaya çalışıyordum. İsim vermeyişimle ilgili şunları da bilmenizi isterim:

Benim dostlarımla kavgam sarılarak olur hep. Bundan uzak duruyorsam, artık benim ilgi alanıma girmedikleri içindir. Bu yıl basılmasını umduğum önemli bir belge, “Referandum, Halkoylaması Aylarında, Ajandam Eşliğinde, Aydın Profilleri” adını verdiğim 400 sayfalık bir kitabımın basılması gerçekleşirse, yol arkadaşlarımdan pek öyle kolay vazgeçemediğim görülecektir. Amacım, birlikte iyileşme adınaydı, zaten kitabın bir diğer adı da öyle; Birlikte İyileşme Çağırısı”.

Erenus oyun için sahne arayışında bulunmadığını söylüyor: “Themis ve Lombroso için ben hep fuayelerden sonra, sokakları mahalleleri düşündüm ve asıl sahne bu oyun için adliye saraylarının önüydü ancak üç yıldır fark eden olmadı. Belki Amsterdam’da Gezi benzeri parayı reddeden bir festivalin Themis and Lombroso’su onları kendi toprağımız için kışkırtabilir.”

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.