Sistemin Esiri Olmuşuz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Gülay Afşar’ın Milliyet’te yayınlanan yazısının bir kısmını paylaşıyoruz.] Herkesin çağdaş sanatın peşine düştüğü bu haftada, ben farklı kültür sanat etkinliklerine dikkat çekeyim. 17 Eylül Pazar günü, Batı Ataşehir’deki Dasdas sahnede izlediğim ‘Joseph K.’ adlı Oyundan söz edeyim. Dasdas geçtiğimiz nisan ayında kapılarını açtı. O günlerde yine bu köşede bahsettiğim gibi kendi prodüksiyonlarından biri olan ‘Joseph K.’, nisan-mayıs ayında izleyiciyle buluştu. Şimdi yeni sezonu da ‘Joseph K.’ ile karşılıyorlar. Şu ana kadar gidemeyenler için hem Dasdas’ı hem de oyunları ‘Joseph K.’yı hatırlatayım.

Dasdas, arkadaşlıkları eskiye dayanan Mert Fırat, Didem Balçın, Koray Candemir ve Harun Tekin’le işletmeci ve yapımcı Muzaffer Yıldırım’ın açtıkları bir sanat ve eğlence alanı. Tiyatro oyunları, konserler, atölye çalışmaları ve gastronomiyi birleştiren bir mekan. Batı Ataşehir’de, Dasdas’ın yanı başındaki Nostalji Sokağı, sanatla iç içe mekanın dokusunu zenginleştiriyor. Oyun ve konser öncesinde, ‘Nostalji Sokağı’nda özlediğiniz yerel tatların, meydan kahvesinde ‘çınaraltı kahve’nin keyfini yaşayabilmek cazibe sebebi oluyor.

Oyuna gelecek olursak, ‘Joseph K.’, Franz Kafka’nın klasik eseri ‘Dava’nın İngiliz yazar Tom Basden tarafından günümüze uyarlanmış hali. İlksen Başarır’ın harika çevirisiyle, Serdar Biliş’in rejisiyle sahneye konuyor. Mert Fırat, Didem Balçın, Onur Dilber ve Özgün Aydın oynuyor. Kafka’nın ‘Dava’sını iki kere okumuş, her seferinde başkaca çıkarımlar yapmış bir okur olsam da, bazıları bu eseri ağır bulabilir. Ama, gözünüz korkmasın. Oyun son derece hareketli, eserin alametifarikasını, kara mizahı günlük bir dille aktaran, hızla akan bir yorum. Mert Fırat’ın Joseph K., diğer oyuncularınsa birden fazla karaktere hayat verdikleri performansları görülmeye değer. Sistemi, sistemin esiri olmuş insanları zekice eleştiren ve ‘Tam da bugünü anlatıyor’ dedirten gerçekçi bir metin. Bundan sonraki oyun, 30 Eylül’de.

Bu sezon, Dasdas’ın başka sürprizleri de var. Provaları süren Ahmet Mümtaz Taylan’ın rejisini üstlendiği yeni oyun, Harun Tekin ve Koray Candemir’in hazırladıkları ‘Şakalı Akustik’ konserleri, bazıları… Daha fazlasını keşfetmek isterseniz takip edeceğiniz adres; dasdas.com.tr.

devamı için tıklayınız

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.