Yeni Sezona Çeyrek Kala

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Asu Maro’nun Milliyet’te yayınlanan yazısının bir kısmını paylaşıyoruz.] Geçtiğimiz tiyatro sezonunu, bir dolu iyi Oyun görüp, ‘bir o kadarına da yetişemedim’ telaşıyla kapattıktan sonra, sonbaharın gelişinden bazı beklentilerim var. Bunu tiyatroyla münasebetini lise yılarında bırakmış arkadaşlarıma söylediğimde, çok inandırıcı olamadığımın farkındayım ama tiyatromuz her şeye rağmen parlak işler çıkardığı bir dönem yaşıyor. Evet her şeye; salon sorununa, kaynak eksikliğine, aklınıza gelen gelmeyen bin türlü yoksunluğa çare üretilerek çıkıyor bu oyunlar. Dolayısıyla heyecanla beklemekteyim perdelerin açılmasını.

– Misal, Kumbaracı50, dört oyun birden çalışıyor şu anda. Bunların üçünü, yaptığı her şeyi heyecanla beklediğimiz Yiğit Sertdemir sahneye koyuyor. Konservatuvardaki öğrencileriyle sahnelediği ‘Hayvan Çiftliği’ (Orwell) geçtiğimiz yıl dillere destan olmuştu, şimdi aynı oyunu D22 ile ortak yapım olarak hazırlıyorlar.

Altıdan Sonra Tiyatro ve D22’den 15 oyuncu oynuyor, Napolyon rolünde Berkay Ateş var.

– Shakespeare’in ‘III. Richard’ı, Tardieu kısa oyunlarından yola çıkan ‘Filifu’nun İntikamı’ ve İsveçli yazar Per Olov Enquist’in Yaman Ö. Erzurumlu rejisiyle sahnelenecek        ‘Vahşi Kedinin Saati’, bu yılın diğer yenileri.

– Geçtiğimiz sene Baba Sahne, DasDas gibi yeni sahnelerin de açıldığını gördük. Hani herkes tesis yokluğundan yakınmıyor, birileri de taşın altına elini koyuyor şükür. Açılır açılmaz peşpeşe prömiyerler yapan Dasdas’tan yeni bir Mayenburg kara komedisi beklemekteyiz şimdi. Oyunun adı, ‘Çirkin’. İbrahim Selim yönetiyor; Edip Tepeli, Gizem Erdem ve Volkan Yosunlu oynuyor.

– Friedrich Dürrenmat’ın ‘Uyarca’sını ise Ahmet Mümtaz Taylan sahneliyor DasDas’ta. Tansu Biçer, Mehmet Ali Nuroğlu, Zamire Zeynep Kasapoğlu, Arif Pişkin, Serhan Onat, Görkem Kanbolat gibi bir ekipten söz ediyoruz, beklentiler yüksek.

– Geçtiğimiz nisanda genç yönetmen Hira Tekindor’un sahneye koyduğu Tennessee Williams’ın ‘Arzu Tramvayı’, Oyun Atölyesi’nde prömiyer yapacaktı. Oyun son dakikada iptal oldu ama şimdi yeniden provaya girdikleri, kasımda Zorlu’da perde açacakları haberini aldık. Zerrin Tekindor, Onur Saylak, Şebnem Bozoklu ve İbrahim Selim’li bir kadroyla gümbür gümbür geliyor.

– Tennessee Williams’lar bu kadar mı? Hayır, Mam’art’ta da ‘Kızgın Damdaki Kedi’ var. Serkan Salihoğlu’nun rejisi; Sezin Akbaşoğulları, Tuğrul Tülek, Ayten Uncuoğlu ve Ünal Silver’in de olduğu şahane bir kadroyla.

– Her izlediğim oyununda acayip bir seyir coşkusu yaşadığım Tiyatroadam da iki oyunla birden açıyor sezonu. Brecht’in ‘Kafkas Tebeşir Dairesi’ biri, diğeri de Sırp yazar Duşan Kovaçeviç’in etkileyici metni ‘İntiharın Genel Provası’. Gene tarzlarına çok uygun oyunlar; Brecht Ümit Aydoğdu’nun rejisiyle sahneleniyor. Emrah Eren’in yönettiği Kovaçeviç oyununda Erdem Akakçe, Fatih  Koyunoğlu, Kadir Çermik ve  Selen Öztürk var.

devamı için tıklayınız

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.