20. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından ve UNESCO kültür mirası taşıyıcısı uluslararası kukla ve Karagöz ustası Cengiz Özek’in genel sanat yönetmenliğinde düzenlenen 20. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali iki hafta boyunca İstanbul’da kuklaları başrole taşımaya hazırlanıyor. 13-29 Ekim tarihleri arasında seyirciyle buluşacak olan festivalde 15 ülkeden toplam 25 kukla tiyatrosu sahne alacak.

Bu sene programda dört yerli oyun, 15 ülkeden 18 yabancı topluluk yer alıyor. Yerli gruplar, Cengiz Özek, Tiyatro Gülgeç, Açıkgöz Kukla ve Naif Bey Kumpanyası’ndan oluşuyor. Yabancılar ise; Avusturya’dan Thomas Ettl, Fransa’dan Ruşen Yıldız, İspanya’dan Toni Zafra, The Ytuquepintas Company ve El Gecko con Botas, İtalya’dan Paolo Papparotto, İngiltere’den Drew Colby, Çin’den Mao Mao, Tayvan’dan Kaohsiung Gölge Tiyatrosu, Kamboçya’dan Phnom Penh Gölge Tiyatrosu, Rusya’dan Meta Zero ve The Fifth Wheel, Arjantin’den La Gorda Azul, Çek Cumhuriyeti’nden Karromato ve İsrail’den Ornan Braier.

Bu yıl 20. kez gerçekleştirilecek festivalde; 2017 yılının Türk Gölge Tiyatrosu Karagöz’ün 500. yılı olması sebebiyle gölge tiyatrosuna da özel bir yer verildi. Gölge tiyatrosunun doğduğu yer olarak düşünülen Asya’dan birçok gölge kukla grubu festivale davet edildi. Kamboçya’dan Phnom Penh, büyük bir meşalenin gölgesinde dev deri kuklalarıyla, Pekin’den Master MaoMao Çin gölge kuklasının gerçeğe çok yakın devinimleriyle, Tayvan’dan Kaohsiung Gölge Tiyatrosu genç tanrıça Nazha’nın serüvenleriyle ve Hong Kong ve Türkiye ortak yapımı “Avanti” Nasrettin Hoca hikâyeleriyle festivale katılacak. Ayrıca Endonezya Gölge Oyunu Wayang Kulit üzerine İspanyol grup El Gecko con Botas’ın bir çalışması yer alacak.

Türk Gölge Tiyatrosu’nun 500. yılı nedeniyle Topkapı Sarayı Müzesi ve İstanbul Karagöz Kukla Vakfı işbirliğinde bir Karagöz Sergisi açılacak. Sergi 13-29 Ekim tarihleri arasında Topkapı Sarayı sergi salonunda izleyici ile buluşacak. Sergi kapsamında Cengiz Özek’in Topkapı Sarayı’ndaki Karagöz figürlerinden esinlenerek yarattığı figüler yer alacak. Ayrıca Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonunda önemli yer tutan saray Karagözcüsü Nazif Bey figürlerine atfen Cengiz Özek koleksiyonunda yer alan Hayali Nazif figürleri de sergide yine yer bulacak. Karagöz ustası Cengiz Özek’in “Çöp Canavarı” ve “Büyülü Ağaç” oyunları da sergi boyunca izleyiciyle buluşacak.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.