Vergilerim Nerelere Gidiyor?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zafer Diper

Hep yazacaktım ancak aptal yerine konmak düşüncesi engel oldu bana, “bizlerden alınan vergiler nerelere gidiyor?” diye sorduğumda. Geçti artık korkum. Genelleme falan olmasın öyle, tek tek açıklama istiyorum. Ben bilemiyorum tam olarak. “Kalem kalem niçin-neden-nereye gidiyor ödediğim(iz) vergiler?” Öğrenmek benim “vatandaşlık hakkım” diyorum. İşte hemencecik “vatandaş kimdir, nedir, neyin nesi kimin fesidir” soruları çıkıyor karşıma… Onca yıl çalışmışım hizmet kesiminde (sektöründe). Ne mi? Sorma, en ağırlarından evlere temizliğe gitmesem de “hizmetçilik” bir anlamda, kendimi bildim bileli. Şimdi yine: “aydın(entel) takılma” diyeceksin belki, ne zaman sanattan söz açsam, gerçekte senin takıntınla. Yok, ilişkilendirilebilse de öyle Jean Genet’in oyunu “Hizmetçiler”(Les Bonnes)’i ya da işveren(patron) ve uşak’la nerelere uzan Joseph Losey’in “The Servant”ı gibi değil; her ne denli “uşak-hizmetçi” ikilisi aynı kapıya çıksa da; hani toptan, yönetenler seni iliğine dek sömürürken, sen nice çabalasan da sıfıra sıfır elde var sıfır oturup ezilmiş-ezik kalmışsan bir köşede yalnız başına. Geçtim ama bunları, sorum yalınca: “nereye gidiyor vergiler?” Eğitime mi(hangi eğitime?), sağlığa mı(hangi sağlığa?)… “Kültür-sanata mı(nasıl?)” diyerek sürdüreceğim diğer sorunları yoksunluklarımızı ya derken Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklamaları tuz biber ekiyor üstüne. Şöyle diyor(basından alıntılayarak): “Açıkladığımız tedbirler kapsamında elde edilecek gelirlerden 8 milyar liralık bir kaynağın münhasıran Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na ilave gelir olarak aktarılmasını öngörüyoruz” diye konuşması, hükümetin savaş ekonomisi oluşturduğu yorumlarına neden oldu. Ağbal, “Jeopolitik riskler ve bu risklerin bütçede doğurduğu harcama ihtiyaçları” olduğunu da vurguladı. Jeopolitik risklerin bütçede doğurduğu harcama ihtiyaçlarını karşılamak için vergisel düzenlemeler yaptıklarına işaret eden Ağbal, Torba Kanun taslağında Savunma Sanayii Destekleme Fonu gelirlerini artırmak üzere toplanan vergilerden fona daha fazla pay veren düzenlemeleri de getireceklerini söyledi…”

Dur şimdi, anlamadım; “Jeopolitik riskler” önemli kuşkusuz, eğer tam açıklanırsa sevinirim, ne var ki benim için birincil “vergilerimin gittiği yerler” ve bu en başta “savaş” mı oluyor, denildiğine göre “hükümet savaş ekonomisine geçiyor” ise?! E peki, elkoyucu (emperyalist) savaşlara karşı olan ben neden ödüyorum bu dilim vergiyi. Hayır! Ayrıca yıllardır aldıklarınızın geri verilmesi(iadesini) isteminde bulunuyorum. Beni kim mi dinleyecek? Olsun yineleyeyim: Kulunuz köleniz bunca yıllık şu değersiz(naçiz) hizmetçiniz öncelikle “savaş vergisi” ödemek istemiyor.

“Bağışlayın,” mı diyorsunuz, “o aşırı gidiyor (haddini aşıyor), nasıl yapacak nasıl becerecekse ama ‘savaş adına zırnık koklatmam’ mı diyor yoksa?!”…

Birgün

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Zafer Diper

Yorumlar kapatıldı.