Akademi, Sanat ve Barış Eskişehir’de Buluştu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Orhan Alkaya’nın yönetmenliğini yaptığı ve ihraç edilen Barış Akademisyenleri’nin sahnelediği Timsah oyunu Eskişehir’de seyirciyle buluştu.

Dostoyevski’nin kısa hikâyesi Timsah, Orhan Alkaya’nın yönetmenliğini yaptığı oyuncularının çoğunluğunun ise ihraç edilen Barış Akademisyenleri’nin oluşturduğu okuma tiyatrosuyla, Eskişehirliler ile buluştu.

İstanbul Tabip Odası ve Eskişehir Tabip Odası tarafından düzenlenen özel gösterim, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı Opera Binası’nda gerçekleştirildi. Timsah oyununu izlemeye; CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Raşit Tükel, Eskişehir Tabip Odası yöneticileri ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri ile çok sayıda Eskişehirli geldi.

Yönetmenliğini Orhan Alkaya’nın yaptığı Timsah’ın, oyuncu kadrosu ise şu isimlerden oluşuyor: “Mustafa Sülkü, Samet Mengüç, Orhan Hamzaoğlu, Zelal Ekici, Özlem Özkan, Özgür Müftüoğlu, Nazmi Algan, Melahat Cengiz, Cengiz Erçin,Ali Özyurt, Haydar Durak, Taner Gören, Özdemir Aktan, Hüseyin Keskin, Filiz Arıöz, Neşe Şen, Sadık Çayan ve CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer.”Oyunun müziğini Uskan Çelebi üstlenirken, dramaturgisi ise Ali Çerkezoğlu’na ait. Haldun Taner tarafından Türkçeye çevrilen Timsah, Selçuk Erez tarafından da günümüze uyarlandı.

Ivan rolünü ihraç edilen Barış Akademisyeni Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu üstlenirken, Doç Dr. Özgür Müftüoğlu’da oyunda dikkat çeken bir başka isim oldu.

Oyuncularının çoğunluğunu ihraç edilen Barış Akademisyenlerinin oluşturduğu Timsah, Eskişehirliler tarafından ayakta alkışlandı. Oyun sonunda “Akademi her yerde, sanat her yerde, barış her yerde” yazılı pankart açan oyuncular, Eskişehir’de ihraç edilen Barış Akademisyenlerini sahneye çağırdı. Sahneye çıkan Eskişehirli Barış Akademisyenlerine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’ta eşlik etti. Oyunun 1965 yılında yazıldığını belirtenSelçuk Erez, Türkiye’nin 1960’ta meydana gelen askeri darbeden ders çıkarmadığını ifade etti. 1960’da da akademisyenlerin ihraç edildiğini kaydeden Erez, bu durumun 1960’dan sonra meydana gelen ihtilallerde devam ettiğini belirtti. Günümüzde akademisyenlerin ihraç edildiğine dikkat çeken Erez, 1960’dan günümüze kadar değişen hiçbir şeyin olmadığını kaydetti.

Avrupa turnesine çıkmadan bir gün önce eşi, kızı ve yakın arkadaşlarıyla gezmeye çıkan memur Ivan’ın görmeye gittikleri, bir timsah tarafından yutulması ile başına gelenleri anlatan Timsah, 1965’te Dostoyevski tarafından yazıldı.
Evrensel

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.