Batılılıktan, Çağdaşlıktan, Modernlikten Bahsedenler…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Son bir ay içerisinde kültür ve sanat alanında neler oldu şöyle hızlıca bir özetleyelim:

  • Araştırmacı yazar Fehim Taştekin’in üç kitabı hakkında toplatma kararı verildi.
  • İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık kendi memleketinde düzenlenen kitap fuarında linç edilmek istendi.
  • İksv’nin Koç grubu sponsorluğunda açtığı Abdülmecid Efendi köşkündeki sergiye bir grup tarafından saldırıda bulunuldu. Grup karakola teslim edildi ancak serbest bırakıldı.
  • Antalya Karayolları Müdürlüğü yaptığı kazı çalışmasıyla yedi bin yıllık Araklı Höyüğünü yok etti.
  • Çevre Bakanı belediyelerin çiçek, böcek, sanat, aktivite yapmayı bırakıp kentsel dönüşüm yapması gerektiğini açıkladı.
  • Diyarbakır Yenişehir Belediyesi tarafından Kürt Yazar Mehmed Uzun’un isminin verildiği parkın tabelası söküldü.
  • Schaubühne Berlin ekibi 3. Richard adlı oyunla İksv festivaline katılmaktan vazgeçti. Thomas Ostermeier’in yönettiği oyunun kadrosu yaptığı açıklamada; “Aralarında yabancıların da bulunduğu gazetecilerin, bilim insanlarının ve insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasından dolayı endişe duyuyoruz.” dedi.

Öte yandan memleketimiz bu hak ihlalleriyle kavrulurken yüreklere su serpen bir gelişme oldu: AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılıp yeniden yapılacağını duyurdu. Yeni merkezin ismi değişmeyecek ve dünyanın en büyük opera binalarından biri olacaktı… Proje hiç de fena gözükmüyordu.

Ne var ki Batılılıktan, çağdaşlıktan, modernlikten bahsedenler olarak asıl mesele bina dikmek değil binanın kimler tarafından ve nasıl bir anlayışla kullanıldığıdır diye düşünürken cumhurbaşkanımız bu konuda da sağ olsun bir ipucunu vermiş oldu:

“Türkiye’de Batılılıktan, çağdaşlıktan, modernlikten bahsedenlere soralım bakalım, dünya çapında hangi eserleri ortaya koyabilmişler? Örneğin dünya çapında bir opera sanatçısı bir gitarist, bir aktör, bir sanatçı yetiştirebilmiş mi?”  

Evet bu sözler ve de yukarıda saydığımız hak ihlalleri yeni Akm’nin geleceğini, yani kimler tarafından ve nasıl bir anlayışla kullanılacağını işaret ediyor olsa gerek.

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla