Bilkent'te 'Öfke' Oyunu Prömiyer Yapıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

John Osborne’un yazdığı ve İngiliz edebiyat dünyasında bir devrim yaratan oyun Look Back In Anger (Öfke) 7 Aralık 2017’de Bilkent Tiyatrosu’nda prömiyerini yapıyor.Yönetmen Cem Emüler’in sahneye koyduğu ve Bilkent Tiyatro Bölümü son sınıf öğrencilerinin mezuniyet projesi olan oyun,  7 Aralık’tan itibaren her Salı ve Perşembe Bilkent Oda Tiyatrosu’nda seyirciyle buluşacak.

1929’da İngiltere’de doğan John Osborne; II.Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan Öfkeli Kuşak’ın ilk temsilcisidir. Oyun yazarı, senarist, oyuncu ve filmyapımcısı olan Osborne; yoksul bir çevrede büyümüş; 1949’da tiyatro oyunculuğu ile sektöre giriş yapmıştır. Aynı yıl ilk kez sergilenen “Look Back in Anger” (Öfke) ününü; oyunu 1956’da English Stage Company sergiledikten sonra kazanmıştır. İngiliz Tiyatrosu’na biçimden ziyade içerik anlamında yepyeni bir ufuk açan oyun büyük yankılara sebep olmuştur zira bir ayda yazılan oyunun İngiliz Sahnesi’nde yeni bir dönemin habercisi olması herkesi etkilemiştir. II.Dünya Savaşı’ndan hemen sonrasında yetişip, ne anılmaya değer bir geçmişi ne de güvenli bir geleceği olan; öfkeyle tüm değerlere saldırmayı seçmiş bir kuşağın simgesidir “Öfke”.

Mutsuz, hayal kırıklığına uğramış, hayata karşı ümidini yitirmiş genç bir nesli anlatır. Oyunun başkarakteri Jimmy, işçi sınıfından gelen, üniversiteye gitmiş olduğu halde en yakın arkadaşı Cliff ile şeker satan; öfkeli genç bir adamdır. Küçük bir çatı katında Cliff ve burjuva sınıfına ait olan karısı Alison ile birlikte yaşamaktadır. Osborne’nun zamanın toplumsal, siyasi ve ekonomik yapısını tiyatroyu bir araç olarak hicvettiği oyunda; Jimmy Porter için ne etrafındaki dünyada ne de kendi içinde tutunacak bir anlam kalmıştır. Öfke içinde geçmişe bakarken düşünebileceği olumlu ve yapıcı hiçbir şey göremez.

Bilkent Tiyatrosu, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü öğrencileri ve öğretim üyelerinden oluşuyor. Ahmet Kılıç, Berk Göksel, Melisa Berberoğlu ve Naz Göktan’ın  rol aldığı oyunun yönetmenliğini Cem Emüler, dekor tasarımını Hazal Yalım, kostüm tasarımını Selvi Şaşmaz, ışık tasarımını ise Yılmaz Ertekin, üstleniyor. Oyunun biletleri ticket.bilkent.edu.tr  adresinden 15 TL’ye temin edilebiliyor. 7 Aralık’ta prömiyer yapacak olan oyun takip eden her Salı ve Perşembe günlerinde saat 20.00’de Bilkent Üniversitesi Müzik v Sahne Sanatları Fakültesi Oda Tiyatrosu’nda seyircisiyle buluşacak.

Ayrıntılı Bilgi için www.bilkenttiyatro.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.