Festival Zamanı

Pinterest LinkedIn Tumblr +
21. İstanbul Tiyatro Festivali yeni “format”ıyla seyircilerin karşısına çıktı. Sahne sanatları meraklılarının iki senede bir izlemeye alışık olduğu bu önemli etkinlik bu yıldan itibaren arayı fazla açmayacak. Festivaldeki değişiklikleri ve bu sene gerçekleştirilecek etkinlikleri Festival Koordinatörü Leman Yılmaz ile konuştuk. Bu kapsamlı söyleşide Festival’i daha yakından tanımaya/tanıtmaya ve kafamızdaki soruları tartışmaya açmaya çalıştık.
Kuşkusuz bu seneki Festivalin merakla beklenen oyunlarından III. Richard’ı sahneleyen Berlin Schaubüchne Tiyatrosu’nun Festivale katılmaktan son anda vazgeçmesi gündemi uzun süre meşgul etti. Bu iptal kararının üzerine, sayfalarımızda da yer verdiğimiz çeşitli tartışmalar yaşandı. Bu tartışmalara genellikle Berlin Schaubüchne ve Ostermeier’e yönelik eleştirel bir tutum hakimdi. Ostermeier verdiği bir röportajda Ramallah, Gazze, Çin, Tahran, Belarus’a önceden gittiklerini vurguladıktan sonra: “Ama bu kez rastgele, keyfi, gelişigüzel, belirsiz durumdan, nedensiz seçilmiş tutuklamalardan korktuk” diyor. III. Richard’ın tam da oynanması gerektiği yerde oynanmamasının yarattığı hayal kırıklığını bir yana bırakırsak, topluluğun tavrının politik imalarına dikkat etmek ve Türkiye’nin Batı dünyasındaki pozisyonunun vehametini kavramak önemli.
Elbette Leman Yılmaz’ın da belirttiği gibi Festival Berlin Schaubüchne’den ibaret değil ve programda birçok değerli çalışma dikkat çekiyor. Gösteriler, paneller, söyleşiler ve atölyelerin yanı sıra bu seneki Festivale renk katan bir sürpriz de Festivalin ilk 20 yılını özetleyen hacimli kitap oldu. Özlem Hemiş ve Leman Yılmaz tarafından hazırlanan ve Ayşe Draz, Belfu Gülra Kaba, Dikmen Gürün ve Öykü Beliz Öztürk’ün de metinleriyle katkıda bulunduğu bu kitap Festivalin 1989’dan bugüne gelen tarihini kavramak açısından son derece değerli bir çalışma.
Festivalle ilgili yazıları ve haberleri “21. İstanbul Tiyatro Festivali” dosyamızdan takip edebilirsiniz.
21. İstanbul Tiyatro Festivali ile kesişen bir diğer dikkat çekici festival de Uluslararası Atta Çocuk Sanat Festivali. Çocukların kültür ve sanata erişim ve kaliteli zaman geçirme haklarından yola çıkan Festival’de İspanya, Litvanya, Hollanda ve Türkiye’den pek çok sanatçı, çocuklar için performanslarını sergileyecek ve atölyeler gerçekleştirecek.
İyi seyirler…
Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla