Schaubühne Berlin Keyfi Tutuklamaları Gerekçe Gösterdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Mimesis Haber / 13 Kasım’da başlayacak İstanbul Tiyatro Festivali’nin konuklarından olup Thomas Ostermeier’in yönettiği III. Richard’ı sahnelemesi beklenen Schaubühne Berlin’in Türkiye’ye gelmeme kararı aldığını geçtiğimiz günlerde İKSV duyurmuştu. İKSV’nin duyurusunda grubun Türkiye’ye gelmeme gerekçesi yer almıyordu. Schaubühne Berlin konuyla ilgili bir açıklama yaparak kararın arkasında ekibin güvenliği sorununun yattığını belirtti. Schaubühne Berlin’in açıklaması şu şekilde:

İstanbul’daki III. Richard performansımızı, ekibimizi düşünerek iptal etmek zorunda kaldığımızı esefle duyuruyoruz.

Aralarında yabancıların da bulunduğu gazetecilerin, bilim insanlarının ve insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasından dolayı endişe duyuyoruz. Bu keyfi ve önceden kestirilmesi zor görünen tutuklamalar ekip içinde bir tereddüt oluşturdu. Ekibimizin kişisel güvenliğini sağlayamayacak olmamız, bizi Türkiye’ye gelmeme kararı almaya itti.

Yıllarca Türk izleyici Schaubühne ve Thomas Ostermeier oyunlarına büyük ilgi gösterdi. Nora, Hamlet ve Bir Halk Düşmanı’nı İstanbul’da sergiledik, ayrıca 2012 yılında Thomas Ostermeier 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde onur ödülüne layık görüldü. Türk izleyiciye oyun sergilemeyerek onları hayal kırıklığına uğratmaktan üzüntü duyuyoruz.

Kendilerinin sebep olmadığı bir durumun sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kalan Tiyatro Festivali’ndeki partnerlerimiz ve izleyicileri için de üzgünüz. Yakın zamanda bu zorlukların azalacağını ve Türkiye’ye yeniden gelmemizin mümkün olacağını umut ediyoruz.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.