'Cesaret' Temalı Oyunlar İzmir'de!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 8 Aralık’ta başlıyor. Festivalin bu yılki teması “cesaret”.

İZMİR- TAKSAV, 6. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 8 Aralık tarihinde başlayacak ve 10 gün süreyle devam edecek. Türkiye’den ve yurtdışından çeşitli oyun, performans ve etkinliklerden oluşan programla tiyatroseverlerle buluşacak olan festivalin bu yılki teması “cesaret”.

Bu yıl 150’ye yakın yerli ve yabancı oyun başvurusu yapılan festivalde oyunlar, “cesaret” temasıyla uyumu, deneysellik, görsel sunum ve sahne uygunlukları gibi açılardan değerlendirildi. Türkiye ve yurtdışından 37 oyun, atölye ve söyleşiye 13 farklı mekanda ev sahipliği yapacak olan festivalde, İspanyolca, Gürcüce ve Kürtçe oyunlar izleyicilere üst yazı ile sunulacak. Festivalin yabancı konuk oyunları Fransa, İspanya ve Gürcistan olarak belirlendi.

CESARET ÖDÜLÜ SÜREYYA KARACABEY’E

6. İzmir Tiyatro Festivali’nin Ödülleri ise bu yıl tiyatronun önemli isimlerine veriliyor. Festivalin Onur Ödülü sanatçı Ayşe Emel Mesci ’ye, Emek Ödülü tiyatro eserleri yayıncılığı yapan Yılmaz Öğüt’e, festivalin teması olan cesaret ödülü ise Ankara Üniversitesi Dramatik Yazarlık Bölümü hocası iken KHK ile işine son verilen Doç. Süreyya Karacabey’e verilecek.

Bambu Tiyatro festivale ödüllü ‘’Yastık Adam’’ ile katılırken, B Planı iki ödüllü oyunu “İstila” ile festival’de olacak. Semaver Kumpanya, Çolpan İlhan ve Sadri Alışık Tiyatrosu, Sarı Sandalye, Asmalı Sahne, Uygurlar, Atölye Tiyatrosu, CEF tiyatro, Akademi 35.5, Tatavla, Tiyatro Yan Etki, Ak’la Kara Festival’e İstanbul’dan katılacak tiyatrolar olacak. İstanbul Tabip Odası ise hukuksuzluğa karşı hekim ve akademisyenlerden oluşan kadrosuyla Orhan Alkaya’nın yönettiği “Timsah” adlı okuma tiyatrosu ile Festival’de yer alacak.

Festivalde Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Deneysel Tiyatro Komünü, Düş Zamanı Masalları, ESA, EÜTT, İsimsiz Sahne, İzmir Devlet Tiyatrosu, İzmir Performans Sahnesi ve Kibele gibi İzmir’i temsil eden tiyatroların yanı sıra Bolu, Denizli, Manisa, Alanya ve Amed tiyatrosu temsilcileri de sahnelerde yerini bulacak.

KAPATILAN AMED ŞEHİR TİYATROSU EKİBİ DE İZMİR’DE

Amed Şehir Tiyatrosu ‘’We Hesab Neye Dayin, / Ödenmeyecek Ödemiyoruz’’ oyunuyla 14 Aralık’ta İzmir Sanat’ ta izleyicilerle buluşacak.

Türkiye’de Ertuğrul Günay döneminde Şehir Tiyatrosu statüsü verilen tek Kürtçe repertuarlı tiyatro topluluğu olan Amed Şehir Tiyatrosu belediyeye kayyum atanmasıyla birlikte resmi olarak kapatılmasa da çalışan 38 sanatçının işine son verilerek fiili olarak kapatılmış oldu. Kapatıldıktan sonra kendi çabalarıyla özel bir tiyatro kuran oyuncular çalışmalarına devam ediyor.

HALKIN YAŞADIĞI HER YER BİR TİYATRO SAHNESİ

Refah partisi zamanında kapatılan tiyatrolarının şimdi de kayyum tarafından fiili olarak kapatıldığını ifade eden Amed Şehir tiyatrosu oyuncularından Berfin Emektar şunları söylüyor ‘’Kayyumlar Kürt illerindeki belediyelere el koyduktan sonra yaptıkları ilk iş kültür-sanat ve kadın çalışmaları oldu. Biz bunu ideolojik bir saldırı olarak algılıyoruz. Kürt dili ve kültürüne bir saldırı olarak algılıyoruz. Refah Partisi dönemindeki kapatılma sanatın günah olması üzerinden bir kapatmaydı. Bu kez de kendilerine karşı çıkan bir halkın diline, kültürüne karşı yapılıyor. Zihniyet aynı, değişen bir şey yok’’ diyor.

İzmir halkına Kürt tiyatrosu ile dayanışma çağrısı yapan Emektar ‘’Kürtlerin tek kurumsal tiyatrosu biziz ve olmaya da devam edeceğiz. Bizim için halkın yaşadığı her yer bir tiyatro sahnesi. Faşizmin bu kadar üst noktada olduğu bir süreçte TAKSAV aracılığıyla İzmir’de olmak bizim için çok önemli’’ diyor.

Festival programına ve sergilenecek oyunların bilgilerine buradan ulaşılabilir, festivali biletlerini ise buradan ya da hafta içi her gün 11.00–18.00 saatleri arasında TAKSAV İzmir’den davetiyeler ise ilgili belediyelerden alınabilecektir.

Gazete Duvar

Paylaş.

Yanıtla