Sadece Diktatör Canlı Yayında Okundu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Onur Orhan’ın yazdığı ve Barış Atay’ın oynadığı “Sadece Diktatör” oyunu için il idareleri tarafından Artvin’den başlayıp, İstanbul’a, Ankara’ya yayılan yasaklama furyası, tiyatro dünyasında geniş bir tepki ile karşılaştı. Polisin Kadıköy’de sahne sahne gezip, oyunun sahne bulmasını engelleme girişimi üzerine, Kadıköy Tiyatrolar Platformu 29 Ocak saat 20:30’da tiyatroculara ve izleyicilere internet üzerinden canlı yayında oyun metninin okunması çağrısında bulundu.

Kadıköy Tiyatrolar Platformu’nun Çağrı Metni

Kadıköy Tiyatrolar Platformu üyelerinden Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun üretimi olan “Sadece Diktatör” adlı oyun 9 Ocak 2018 günü ilk olarak Artvin İl Özel idaresi’nce, ardından Artvin valiliğince seyirciyle buluşması yasaklanmıştır. Bu duruma ülke çapında verilen tepkinin karşısında Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü tiyatroları kapı kapı dolaşıp kendince bir soruşturma başlatmış, ilçe sınırlarında faaliyet gösteren sahnelere polis ekipleri göndererek bu tiyatro oyununun herhangi bir tiyatroda oynanıp oynanmayacağını sorgulamıştır. Ardından 19 Ocak 2018 günü Kadıköy ilçe sınırları içinde kapalı veya açık alanda “Sadece Diktatör ” oyununun oynanmasının yasaklandığını belirten tutanakla Emek Tiyatrosu’nun kapısına polis yığınağı yapılarak seyirciyle buluşması “hiçbir mahkeme kararı” olmaksızın OHAL bahane edilerek engellenmiştir. Son olarak Ankara Valiliği bu saçma yasaklamayı tüm il sınırlarında kapsamını daha da genişleterek uygulamaya koymuştur.

Biz Kadikoy Tiyatroları Platformu olarak “evrensel insani değerler” ön kabulünün ihlal edilmediği hiçbir sanat üretiminin sansürlenmesini,  yasaklanmasını; üretici kadrosundaki sanatçıların hedef gösterilip maddi ve manevi işkenceye maruz bırakılmasını, tehdit edilmesini kabul etmiyoruz. Güvenliğimizi sağlamakla görevli kamu memuru polislerin, tiyatrolarımıza soruşturma ve tehdit mekanizmasının uygulayıcıları olarak değil, seyircimiz olarak gelmesini diliyoruz.

Bu yasaklamalara karşı 29 Ocak 2018 Pazartesi günü, saat 20.30’da ülke çapında katılımda bulunacak tüm tiyatrolarda “Sadece Diktatör” oyun metnini seyircilerimizle birlikte okuyacağız.

Ülke çapındaki tüm tiyatroları fuayesi, sahnesi, odası her nerede olursa olsun aynı gün aynı saatte bizlerle birlikte  “Sadece Diktatör” oyun metnini seslendirmeye davet ediyoruz.

Çünkü biliyoruz sanatçılar değer üretir, sadece diktatör yasaklar!

Bu arada hatırlatmak gerekir ki, daha önce Ocak ayı başlarında Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın oynadığı “Adalet, Sizsiniz” oyunu da, gerekçe gösterilmeden Urfa, Antep ve Mardin’de valilikler tarafından yasaklanmıştı.

Çağrı üzerine çok sayıda tiyatro ve tiyatrocu gün içinde, saat 20:30’da bu online protesto eylemine katılacaklarını bildirmeye başladı. Saatler 20:30’u gösterdiğinde ise twitter, instagram, facebook, scope gibi canlı yayın olanağı sunan uygulamalar ve siteler #sadecediktator, #sadecediktatorokuyoruz, #adaletsizsiniz, #tiyatromadokunma gibi hashtagler ile hareketlendi. Pek çok kentte ve yurt dışında tiyatrolarda, prova salonlarında, kafelerde oyun metni canlı olarak okundu.

Anlaşılan o ki, yine tiyatroların yasaklanacağı günler ve yine oyunların canlı okunacağı saatler bizleri bekliyor.

Videoların genellikle paylaşıldığı kadıköy tiyatrolar platformunun twitter sayfası için tıklayın.

Paylaş.

Yanıtla