‘Sadece Diktatör’ Oyununa İzmir ve Kocaeli’de Yasak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Onur Orhan’ın yazdığı, Caner Erdem’in yönettiği ve Barış Atay’ın sahnelediği ‘Sadece Diktatör’ oyunu, İzmir Valiliği tarafından da sürekli olarak yasaklandı. İzmir’in ardından Kocaeli’de de oyuna yasak geldi.

Oyun, İstanbul, Ankara, İzmir, Artvin ve Kocaeli’de yasaklanmış oldu.

KESK’e Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube düzenlediği etkinlikte ‘Sadece Diktatör’ oyunu, 31 Ocak akşamı Narlıdere Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Gürdal Tosun Salonu’nda sahnelenecekti. Ancak bu etkinlik İzmir Valiliği’nin engeline takıldı. Yasak bugün Eğitim Sen yöneticilerine yazılı olarak tebliğ edildi.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız imzası ile yayınlanan yasak kararında ‘Sadece Diktatör’ oyununun kamu düzenini, genel ahlakı ve başkalarının hak ve özgürlüklerini tehlikeye düşürebileceği ve organizisyonu yapanlara yönelik bazı kesimlerin ‘toplumsal duyarlılık’ nedeniyle tepki gösterebileceği ve provakasyonlar yaşanabileceği ileri sürüldü.

YASAĞIN HUKUKİ DAYANAĞI YİNE OHAL

Yasağın hukuki gerekçesi ise OHAL’in getirdiği olağanüstü yetkiler oldu. Yazıda “Sadece Diktatör isimli tiyatro oyununun idaremiz dahilinde bulunan tüm açık ve/veya kapalı alanlarda ve tiyatrolarda oynanması yasaklandı” ifadeleri yer alıyor.

‘DİKTATÖR KELİMESİNDEN RAHATSIZ OLMALARI NORMAL’

Yasakla ilgili Evrensel’e değerlendirmede bulunan Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı İsmet Süzer “Afrin operasyonunu meclise sormadan başlatan bir anlayışın diktatör kelimesinden rahatsız olması normal. Oyunun içeriğine dair bilgilerinin olmadığını düşünüyoruz. Ankara Valiliği’nin vermiş olduğu kararı kes kopyala yapıştır şeklinde bize göndermişler. Bu kararı doğru bulmuyoruz. Hukuk bir kez daha OHAL ile yok sayılmıştır. OHAL düşünceyi açıklama hürriyetini ortadan kaldıramaz. Oyuna yönelik bir saldırı olabileceğini düşünmüyoruz, özel olarak hazırlanmış gruplar dışında. Valiliğin göre oyunu yasaklamak değil güvenlik almaktır” dedi.

KOCAELİ’DE DE YASAK

“Sadece Diktatör”e tiyatro oyununa Kocaeli’de de yasak geldi.

Kocaeli’nin İzmit İlçesi’nde Kaymakam Ersin Emiroğlu tarafından oyunun yönetmeni Caner Erdem’e gönderilen tebligatta, OHAL kanununa dayanılarak Kocaeli Valiliği kararıyla, “Zeytin Dalı Harekatı” süresince il genelinde kamuya açık alanlarda basın açıklaması, oturma eylemi, açlık grevi, anma toplantısı, konser, şenlik, şölen gibi toplu etkinliklerin izne tabi olduğu belirtildi.

Tebligatta, daha önce Artvin Valiliği’nin aldığı karar hatırlatılarak, “Sadece Diktatör” oyununun “toplumsal infiale neden olabileceği” gerekçesiyle yasaklandığı belirtildi.

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla