‘Sadece Diktatör’ Oyununu Tiyatrolarda Okuma Çağrısı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kadıköy Tiyatrolar Platformu, oyuncu Barış Atay’ın oynadığı ve birçok kentte valiliklerce yasaklanan ‘Sadece Diktatör’ oyun metninin ülke çapında tüm tiyatro, fuaye, sahne gibi alanlarda aynı gün, aynı saatte okunması için çağrı yaptı.

Kadıköy Tiyatrolar Platformu üyeleri, Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun üretimi olan ve tiyatro oyuncusu Barış Atay’ın oynadığı ‘Sadece Diktatör’ oyunu için çağrıda bulundu. Platform üyeleri, Artvin, Ankara ve İstanbul gibi kentlerde valiliklerce yasaklanan oyunun metnini okumaya karar verdi. Platform üyeleri bunun için herkese çağrıda bulunarak aynı gün aynı saatte metnin okunmasını istedi.

Platformdan yapılan açıklama şöyle:

“Kadıköy Tiyatrolar Platformu üyelerinden Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun üretimi olan “Sadece Diktatör” adlı oyun 9 Ocak 2018 günü ilk olarak Artvin İl Özel İdaresi’nce, ardından Artvin valiliğince seyirciyle buluşması yasaklanmıştır. Bu duruma ülke çapında verilen tepkinin karşısında Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü tiyatroları kapı kapı dolaşıp kendince bir soruşturma başlatmış, ilçe sınırlarında faaliyet gösteren sahnelere polis ekipleri göndererek bu tiyatro oyununun herhangi bir tiyatroda oynanıp oynanmayacağını sorgulamıştır. Ardından 19 Ocak 2018 günü Kadıköy ilçe sınırları içinde kapalı veya açık alanda “Sadece Diktatör ” oyununun oynanmasının yasaklandığını belirten tutanakla Emek Tiyatrosu’nun kapısına polis yığınağı yapılarak seyirciyle buluşması “hiçbir mahkeme kararı” olmaksızın OHAL bahane edilerek engellenmiştir. Son olarak Ankara Valiliği bu saçma yasaklamayı tüm il sınırlarında kapsamını daha da genişleterek uygulamaya koymuştur.

Biz Kadıköy Tiyatroları Platformu olarak ‘evrensel insani değerler’ ön kabulünün ihlal edilmediği hiçbir sanat üretiminin sansürlenmesini, yasaklanmasını; üretici kadrosundaki sanatçıların hedef gösterilip maddi ve manevi işkenceye maruz bırakılmasını, tehdit edilmesini kabul etmiyoruz. Güvenliğimizi sağlamakla görevli kamu memuru polislerin, tiyatrolarımıza soruşturma ve tehdit mekanizmasının uygulayıcıları olarak değil, seyircimiz olarak gelmesini diliyoruz.

Bu yasaklamalara karşı 29 Ocak 2018 Pazartesi günü, saat 20.30’da ülke çapında katılımda bulunacak tüm tiyatrolarda ‘Sadece Diktatör’ oyun metnini seyircilerimizle birlikte okuyacağız.

Ülke çapındaki tüm tiyatroları fuayesi, sahnesi, odası her nerede olursa olsun aynı gün aynı saatte bizlerle birlikte “Sadece Diktatör” oyun metnini seslendirmeye davet ediyoruz.”

BARIŞ ATAY’DAN DA ÇAĞRI

Ankara Valiliği’nin kendisine bile yasak koydurduğu oyuncu Barış Atay da sosyal medya hesabından aynı çağrıda bulunarak “#SadeceDiktatörYasaklar ama biz oyunu ulaştırırız.” dedi

Evrensel

Paylaş.

Yanıtla