Aylin Nazlıaka’dan İsmail Kahraman’a İstifa Sorusu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

TBMM’de 18 Mart Çanakkale Anması’nda kadın tiyatro sanatçıların TBMM Başkanlığının talimatıyla sahneye çıkartılmadığı iddia edildi. Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, yaşanan skandal ilişkin verdiği soru önergesinde Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a “İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da yaşanan skandala ilişkin TBMM’de soru önergesi verdi. Nazlıaka soru önergesinde, “Sanat bir toplumun en temel birleştirici ögelerinden biridir. Bunun yanı sıra medeniyet inşasına ışık olan sanat evrenselliğin de dilidir. Bu nedenledir ki Cumhuriyet devrimi aynı zamanda bir sanat ve kültür devrimidir. Ancak sanat kimi dönemlerde bu özellikleri ile bazı zihniyetlerin hedefinde olmuştur. Son 16 yıllık AKP iktidarları döneminde de sanat ve sanatçı her daim iktidarın karşısındaymış gibi kodlanmış ve aşağılanmıştır. “Tükürürüm böyle sanatın içine”  şeklinde sloganlaşan bu zihniyetin bir yansımasını IŞİD’in yıktığı antik kent Palmira’da yağmalanan sanat eserlerinde, çalınan tarihi ve kültürel miraslarda bulabilirsiniz.

AKP iktidarı döneminde sanata yönelik sansürün bir örneği milletin en yüksek temsil yeri olan TBMM’de yaşanmıştır. Basına yansıyan haberlere göre şahsınız tarafından başlatılan ve birçok düşün ve fikir insanına kapılarını açan “Meclis Sohbetleri” programının ikincisinde kadın sanatçılar sahneye çıkarılmamıştır. “Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” temasıyla yapılan etkinlik öncesi Devlet Tiyatroları oyuncularına “kadınlar sahnede istenmiyor” denilmiştir. İddiaların bir kısmında ise iki gün boyunca prova yapan sanatçılara baskı yapıldığı, bazı bürokratların “eşine sarılma” sahnesine dahi müdahale ettiği belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

1-    Provalara müdahale eden bürokratlar kimlerdir? Bu kişiler hangi yetki dâhilinde böyle bir müdahalede bulunmaktadır?

2-    Mustafa Kemal Atatürk’ten miras kalan koltuğu hakkıyla temsil ettiğinizi düşünüyor musunuz? Kültür ve sanat devriminin bir örneği olan Cumhuriyet’in kurduğu Meclis’te sanata sansür ne anlama gelmektedir?

3-    Laiklik düşmanlığı akabinde hanenize bu olaydan sonra kadın ve sanat düşmanlığı da eklenmiştir. Böyle bir sansüre başvurmanızın nedeni nedir? O koltuğa yaraşır davranmadığınızın farkına varıp istifa etmeyi düşünüyor musunuz?” dedi.

Cumhuriyet

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.