Meclis Başkanı’na Tepki

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Hüseyin Şimşek’in Birgün’de yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.] Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu tarafından başlatılan ve ikincisi yapılan “Meclis Sohbetleri” programında yer alan gösteride, kadın tiyatro sanatçıları sahneye çıkarılmadı. CHP’li vekiller konuyu Meclis gündemine taşırken, kadın tiyatro oyunculara izin vermemesine tepki yağdı.

“Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” temasıyla gerçekleştirilen Meclis Sohbetleri’nde, 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni anma etkinlikleri kapsamında bir tiyatro gösterisi sergilendi. Ancak gösteride kadın oyuncuların sahneye çıkması engellendi. Devlet Tiyatroları’nın üç gün provasını yaptığı gösteriye bir saat kala sahneye çıkamayacakları iletilen kadın sanatçılara herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Erkek oyuncuların sahnede oyunu sergiledikleri sırada konukların arkasında merdivenlerin üzerinde metinlerini seslendiren kadın oyuncular, oyunun bitiminin ardından TBMM’den ayrıldı.

‘Bir saat kala istemediler’

Sahneye çıkmaları engellenen tiyatrocular BirGün’e konuştu. Kadın sanatçıların sahneye çıkamayacağını öğrendiklerinde gözyaşlarını tutamadığını ifade eden tiyatro sanatçısı Övgü Özgürce, “Pazartesi gününden beri prova yapıyoruz. Gece 11 buçuğa kadar sürüyor. Dün de gösterimiz vardı. Öncesinde de prova aldık. Çok çalıştık. Gösteriye bir saat kala, herkes hazırlanmak üzereyken kadın oyuncuların sahne önünde yer almamasını istediler. Bize konukların arkasındaki çıkış merdiveninin kenarı gösterildi. Çok kısa sürede yeniden prova yapıp yeni koreografiyle gösterinin gerçekleşmesini sağladık” dedi.

Mustafa Kemal’in fotoğrafları kaldırılmış

Korodaki kadın sanatçılardan birinin ağlayarak TBMM’yi terk ettiğini ifade eden kadın sanatçılar, sansüre uğrayanların sadece kadınlar olmadığını, sahneye yerleştirilen Mustafa Kemal fotoğraflarının da kaldırtıldığını söyledi. Sanatçılar, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Son anda Mustafa Kemal resimleri bile istenilmedi. Biz de kenarda merdivenlerde şiirlerimizi söylemek zorunda bırakıldık. Hepimiz sözleşmeli sanatçılarız. Biz orada kurumun bizden istediği şeyi yapmış olduk. Kurum da bunu istemedi onların da eli mahkumdu. Unutamıyorum yaşadıklarımızı. Bu sadece kadınlara yapılmış bir şey değildir. Bu geleceğimize yapılmış bir şeydir.”

İsminin yayımlanmasını istemeyen bir diğer tiyatro sanatçısı ise önce vedalaşan asker – anne koreografisinde kadınların erkeklere sarılmamasının istendiğini, ardından da kadınların sahneden indirildiğini söyledi.

‘Kahraman istemedi’

Rollerini merdiven kenarında sahnelemek istemediklerini ancak müdürlerinin ısrarı karşısında ikna edildiklerini belirten tiyatro sanatçısı, şunları anlattı: “Oyun bitiminde selam vermedik ama onlar bunun ne demek olduğunu anlamamışlardır tabii ki. Çoğumuz sinirden ağladık, direnemedik. Şöyle bir an var, kostümlerimizi giymiş merdivenlerden iniyorduk ki İsmail Kahraman’la karşılaştık. ‘Bayan oyuncular çıkmıyor değil mi, aferin’ dedi. Asker kostümlü arkadaşlara da ‘Siz kaçıncı alaydasınız’ diyerek güya espri yaptı, kimse gülmedi. Esas amacı teyit almaktı.”

CHP’li vekiller konuyu Meclis gündemine taşırken, kadın tiyatro oyunculara izin vermemesi, sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi. Oyuncular Sendikası da konu ile ilgili yazılı bir açıklama yayımladı. “Ortaçağ karanlığına dönmeyi reddediyoruz” denen açıklamada, bu duruma sebebiyet veren tüm yetkililer istifaya çağrıldı.

DT yalanladı

Devlet Tiyatroları (DT), habere ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaparak, oyuncuların ifadelerini yalandı. DT açıklamasında, “Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’müzden gelen kadın ve erkek sanatçılarımız, TBMM tören salonun iki tarafında ve katılımcıların arasında yerlerini almış, toplantının başında 10 dakikalık bir gösteri düzenleyerek Çanakkale Türküsünü ve Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiirini birlikte icra etmişlerdir” denildi.

Devamı için tıklayınız

Birgün

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.