Sansürlenen Tiyatro Topluluğu Kapatıldı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Serkan Alan] ‘Muğla Üniversitesi Tiyatro Topluluğu”nun sergilediği ‘Joko’nun Doğum Günü’ adlı oyun kağıt üstünde üniversite yönetimi tarafından sansürlendi. Yönetimin ‘kadın ve erkekler birbirlerine temas etmesin’ talebini yerine getirmeyen topluluk rektörlük tarafından kapatıldı.

Muğla Üniversitesi’nde Spor Kültür Daire Başkanlığı(SKS)’na bağlı faaliyet gösteren tiyatro topluluğu rektörlük kararıyla kapatıldı. Kapatılma gerekçesi olarak telefonla ‘siz nedenini biliyorsunuz’ denilen topluluğa resmi gerekçe bir ay sonra sorumlu öğretim üyesine yazılan yazıyla iletti.

Rektörlük kapatma gerekçesi olarak topluluğun genel kurul toplantısı yapmadığını, sahnelenen oyunda habersiz değişiklik yapıldığını ve basına ‘gerçekleri yansıtmayan’ demeçler verildiğini bildirdi.

‘KADIN VE ERKEKLER BİRBİRİNE TEMAS ETMESİN’

Muğla Üniversitesi Tiyatro Topluluğu Başkanı Fatih Kaleli üniversite bünyesindeki topluluğun kapatılma sürecini Gazete Duvar’a anlattı. 19 kişilik topluluğun geçtiğimiz yıl sergilediği ‘Joko’nun Doğum Günü’ adlı oyun üniversite yönetimi tarafından sansürlendi. SKS sergilenmeden incelediği oyunda bira kelimesinin kullanılmamasını, ‘it oğlu it’in yerine aptal kelimesinin kullanılmasını istedi. Oyunda haç kullanılmaması ve kadınlarla erkeklerin birbirlerine temas etmemesi de SKS’nin istekleri arasındaydı.

SKS’nin  isteklerini yerine getirmeyen ekip sansürlenen bölümlere oyunda ironik biçimde yer verdi. OHAL nedeniyle okul içerisinde stant açmalarına izin verilmediğini, okulda düzenlenen tiyatro festivalinin iptal edildiğini aktaran Kaleli, “Oyunumuzu, sansürlerle dalga geçerek hayata geçirdik. Hâlâ ümidimiz var, oyun çıkarmaya da devam ediyoruz. Herkeste bir üst korkusu var. ‘Üst taraftan baskı geliyor’ diyerek oyunlarımıza sansür uygulandı. Üç yıl önce birkaç kelimeyi sansürlüyorlardı bugün tamamen metni değiştirme niyetindeler” diye konuştu.

‘BASKICI REJİME GERİ DÖNMEKTENSE TERCİHİMİZ SOKAKTA KALMAKTIR’

Okul içerisinde çalışmalarına izin verilmeyen topluluk çalışmalarını sürdürmek ve oyunlarını sergilemek için mekân arayışını sürdürüyor. Topluluğun konuyla ilgili yaptığı açıklamanın bir bölümü şöyle, “Öncelikle içinizi rahat tutabilirsiniz, topluluğumuz çok kaliteli günler geçirmekte ve fazla rüzgâr almayan herhangi bir yer bulduğu müddetçe de verimli çalışmalar almakta, bundan gocunmamaktadır. Üniversite yönetimindeki baskıcı rejime geri dönmektense tercihimiz sokakta kalmaktır. Topluluğumuz hakkında verilen kapatılma kararı ne kadar komiğimize gitmekteyse SKS Daire Başkanlığının bu işleyişi de o kadar ağrımıza gitmekte ve üniversitemizde gönüllü olarak yaptığımız etkinliklerden utanç duymamıza neden olmaktadır. Tabii sosyal ve kültürel etkinliklere katılma hakkımızı da göz önünde bulundurunca, haklarımızdan sonsuza kadar vazgeçmek de bize mantıklı gelmemektedir. Bu nedenle Üniversitemiz tarafından verilen bu yanlış kararda emeği geçen herkesin kamuya açık bir şekilde özür dilemesini, eğer bu durumu sindiremiyorlarsa istifa etmelerini talep etmekteyiz. Taleplerimizi yerine getirseler de getirmeseler de, Üniversitede olma sebeplerinin biz öğrenciler olduğunu unutan bütün Üniversite çalışanlarımıza da bu dönem çıkartacağımız oyunlarımızın davetiyelerini göndereceğiz.”

gazete duvaR

Paylaş.

Yanıtla