‘Lorca’nın Acıklı Güldürüsü’ Danimarka’daydı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun (BGST) 2009 yılında bu yana devam ettirdiği gençlik tiyatrosu serisinin dördüncü oyunu olan ve 2013’ten bu yana BGST repertuarında bulunan Lorca’nın Acıklı Güldürüsü geçtiğimiz hafta Danimarka’da Rønde ve Kopenhag’da seyirci ile buluştu. Assitej Türkiye ve Assitej Danimarka arasında uzun yıllardır devam eden işbirliğinin bir sonucu olarak Ekim 2017’de Bursa’da Danimarka-Türkiye Sanatsal Buluşması gerçekleşmiş, bu buluşmaya her iki ülkeden de çocuk ve gençlik tiyatrosu alanında çalışan tiyatrocular katılmış, katılan tiyatrolar ve sanatçılar oyunları ve sunumları ile etkinlikte yer almıştı[1]. Bu etkinliğin devamı niteliğinde bir proje ile BGST, Danimarka’nın gelenekselleşmiş çocuk ve gençlik tiyatrosu festivali olan ve bu yıl kırk sekizincisi düzenlenen Aprilfestival’e[2] katılan üç uluslarası tiyatrodan biri oldu. BGST, 18 Nisan 2018 tarihinde Aprilfestival’de oyununu The Tragicomic Story of Lorca adı ile İngilizce olarak sergiledi. Oyunu Danimarkalı tiyatrocuların ve gençlerin yanısıra festivali gözlemlemek üzere farklı ülkelerden gelmiş olan pek çok sanatçı izledi. BGST, Aprilfestival’in ardından 24 Nisan 2018 tarihinde Kopenhag’da Batida Tiyatrosu’nun mekanı  Teater Nordvest’te de seyirci ile buluştu.

Oyun Hakkında

Endülüs’ün gülü Granada’da gün ağarıyor. Güneş, tepenin üstündeki yaşlı El Hamra sarayına vuruyor yorgun ışıklarını. Beş asır önce dinlerin kardeşçe yaşadığı bu tarihi kentin sokaklarında pek marifetli bir genç yürüyor. Az önce arkadaşlarına kendi şiirlerini okumuş ezberinden; kukla oyunu sahnelemiş kuklalarıyla; yeni sözler yazdığı İspanyol halk türkülerini söylemiş piyanosuyla ve de Çingenelerden çalmayı öğrendiği gitarıyla.

Bu marifetli genç çocukluğundan 38 yaşına, yani İspanyol İç Savaşı’nda öldürüldüğü güne dek, kısacık yaşamına çok şey sığdıracak. Yaşadığı küçük kasabanın büyük dertlerini anlatacak herkese. Tiyatro oyunlarının, şiir kitaplarının ünü ülke sınırlarını aşacak. Ama ne yazık ki İspanyollar şiirlerini, oyunlarını ezbere bildikleri bu sevgili yazarlarının mezar yerini hiç bir zaman öğrenemeyecekler. Yine de “Lorca Eran Todos!” diyecekler onu bulmaya çalışanlara! “Aramayın onu boşuna! İç savaşta öldürülen herkes Lorca’ydı!” manasında…

Oyunda Federica Garcia Lorca’nın hayatından ve şiirlerinden kesitlerin yanı sıra, Kanlı Düğün, Don Cristobita ile Dona Rosita’nın Acıklı Güldürüsü, Eskicinin Tazesi, Yerma ve Kız Kurusu Gül Hanım oyunlarından sahneler de yer alıyor.

[1] Danimarka-Türkiye Sanatsal Buluşması hakkında detaylı bilgi için: https://www.mimesis-dergi.org/2017/10/danimarka-turkiye-sanatsal-bulusmasi/

[2] Aprilfestival hakkında daha detaylı bilgi için geçmiş yıllarda festivale gözlemci olarak katılmış Aysel Yıldırım ve Cüneyt Yalaz’ın yazılarını inceleyebilirsiniz:

http://www.assitej.org.tr/Etkinlik.aspx?duyuru_id=112

http://www.assitej.org.tr/Haber.aspx?duyuru_id=154

Paylaş.

Yanıtla