Oyuncu Tilbe Saran, ‘Meclis başkanı istifa’ dedi: Cesaretimiz Afife Jale’den

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oyuncu Tilbe Saran, TBMM’deki temsilde kadın oyuncuların sahneye çıkmasının engellenmesi nedeniyle ‘change.org’da TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı istifaya davet eden bir  imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde, “Sahnedeki cesaretimiz Afife Jale’den, Meclis’teki varlığımız yüz yıllık kadın mücadelesinden geliyor…Haklarımızın geri alınmasına izin vermeyeceğiz” dendi.

TBMM’de düzenlenen Meclis Sohbetleri etkinliği kapsamındaki 18 Mart Çanakkale anmasında Devlet Tiyatroları oyuncuları bir temsil sahnelemişti. Kadın oyuncular, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın talimatıyla sahneye çıkartılmadıklarını, sadece seyircilerin arkasında durup şiir okumalarına izin verildiğini, kadın ve erkek oyuncunun sarıldığı anne-oğul vedalaşma sahnesine bile tahammül edilmediğini anlatmıştı. Bir kadın oyuncu, Kahraman’ın temsil öncesinde, “Bayanlar çıkmıyor değil mi? Aferin” dediğini aktarmıştı.

İddiayı reddeden TBMM Başkanlığı ise “Kadın ve erkeklerden müteşekkil sanatçılar gösterilerini yaptı” demekle yetinirken kadın oyuncuların neden oyuna sahneden değil kenardan katıldığını izah etmemişti.

Tepkiler sürerken oyuncu Tilbe Saran ‘change.org’ internet sitesinde  ‘Meclis Başkanı İsmail Kahraman İstifa #İsmailKahramanİSTİFA’ başlıklı imza kampanyası başlattı.

Saran imzaya açtığı metinde şöyle dedi:  “Kadınlar olarak  hayatın her alanında vardık, varız, var olacağız. Hiçbir erkek aklı, ister muhafazakar ister sözde demokrat, bu varlığı yok edemeyecek. Sahnelerdeki cesaretimiz Afife Jale’den (Türkiye tarihindeki ilk kadın oyuncu), Meclis’teki varlığımız 100 yıllık kadın mücadelesinden geliyor. Şu bilinmelidir ki hiçbir erkeğe bırakılacak hayatlarımız yok. Sahnede, iş yerinde, sokakta, her yerde kadınlar bu hayatın başrolünde. Kadın dayanışması ile haklarımız geri alınmasına asla izin vermeyeceğiz.”

Meclis’teki sahne yasağını ‘gericiliğin ve eşitsizliğin en cüretkar ve resmi saldırısı olarak’ değerlendirdiklerine belirten Tilbe Saran İsmail Kahraman’ı istifaya çağırdı.

Tilbe Saran’ın açıklamasının metni için tıklayınız

DİKEN

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.