Tiyatro Sorguladığı İçin Siyasetçilerin Hoşuna Gitmiyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[RÖPORTAJ: Yüksel ŞENGÜL]52 yıllık usta oyuncu, sinemanın aranılan ismi, dizilerin tuzu-biberi Salih Kalyon, ne ekrandan ne de tiyatrodan vazgeçemiyor. Geçtiğimiz haftalarda sezon finali yapan ‘Şevkat Yerimdar’ dizisinde Başak Parlak’ın babası Cevdet karakterini oynayan Kalyon, BKM’de (Beşiktaş Kültür Merkezi) perde açan efsane oyun Hababam Sınıfı’nda ise Vak Vak Rıza rolüne hayat veriyor. Yılların oyuncusuyla Taksim’de AKM’nin hemen yanındaki Gezi Pastanesi’nde buluştuk.

– Taksim’e gelip, AKM’nin yıkımını görmek nasıl bir duygu?

İçinde hem Atatürk hem de Kültür isimlerinin bulunduğu bir merkezin yıkılması insanın yüreğini burkuyor. Uzun yıllar önce ben burada çocuk operası hazırlamıştım. Şimdi dilerim yıkılan AKM›nin yerine adı yine Atatürk olacak modern ve pırıl pırıl bir kültür merkezi konulur. Atatürk’ün emriyle açılan Türkiye’nin ilk konservatuvarı, Cebeci Konservatuvarı’dır. 20 yıl önce burası kapatıldı, yerine Mamak Belediyesi açıldı. Hiç kimse itiraz etmedi. Dilerim AKM’nin kaderi de öyle olmaz.

– 52 yıllık tiyatro hayatınız var…

En büyük avantajım, turneye çıkan tiyatroların ilk durağı olan Adapazarı’nda yaşamış olmamdı. Çok tiyatro, çok usta izledim. Ortaokul öğrencisiydim ve Halkevi’nde de tiyatro çalışıyordum. Yıl 1962’ydi ve İstanbul’dan Asaf Çiğiltepe’nin kurduğu Arena Tiyatrosu geldi. Tunca Yönder, Ergun Köknar, Genco Erkal, Çetin İpekkaya ve diğerlerini Aslan Asker Şvayk oyunuyla sahnede izleyince büyülendim. “Okul bitince Ankara’ya gel” dediler. Ben de 1964’te Ankara’ya gittim, o ekibin çalıştığı AST (Ankara Sanat Tiyatrosu)’ın kapısını çaldım. 29 Ekim 1964 benim için çok önemli bir tarihtir. Hem Cumhuriyet Bayramı’dır hem de Cahit Atay’ın Sultan Gelin oyunuyla başladığım profesyonel tiyatroculuğumun ilk maaşını aldığım gündür.

Sanatın asıl hedefi moral vermek

– Güldürmek mi ağlatmak mı size daha cazip geliyor?

Hepimizi zaten sürekli ağlatıyorlar. Ben güldürmekten yanayım. Sanatın asıl hedefi insanlara moral vermektir, bu çok önemlidir.

Hababam Sınıfı askerde oynadığım bir oyundu

– Bir süredir BKM’nin sahnelediği Hababam Sınıfı’ndasınız…

BKM, Rıfat Ilgaz’ın efsane hikayelerini Hababam Sınıfı’nda buluşturdu. Ben şanslıyım, Hababam Sınıfı’nı 1966’da Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda izlemiştim. Oyunda, Kemal Sunal’ın efsane İnek Şaban rolünü, Suzan Usta adlı kadın oyuncu erkek kılığına girerek oynamıştı.

– Daha önce Hababam’da oynadınız mı hiç?

1966-68 arası Kütahya 9. Jandarma Eğitim Alayı’nda askerliğimi yaparken tiyatro kurdum, pek çok oyun sahneledim. Hababam Sınıfı da askerde oynadığım bir oyundu. Piyale Osman rolünü canlandırmıştım.

Perde hiç kapanmazdı

– Günümüzde tiyatro yapmak daha mı zor?

60’larda 70’lerde zordu ama tiyatroyla yaşanabiliyordu. 12 ay maaşlı çalıştım ve ben tiyatrodan emekli oldum. Haftanın yedi günü matine suare olmak üzere her gün oynardık, perde hiç kapanmazdı. Şimdi efsane Hababam Sınıfı’nı bile haftada bir oynayabiliyoruz.

– Tiyatro neden bu hale geldi?

(Gülüyor) Bugünün deyimiyle tiyatro ne yazık ki ‘gavur sanatı’ oldu da ondan bu hale geldi. Hiçbir zaman Türk tiyatrosu yeterli gelişimi sağlayamadı. 600 küsur yıl ümmet olmuş bir toplum, Atatürk’e rağmen vatandaş olmayı bir türlü içine sindiremediği için tiyatro gibi, bale gibi, opera gibi sanatlar üvey evlat muamelesi gördü. İsmet İnönü ile Ecevit’ten sonra tiyatroya ve operaya giden kaç cumhurbaşkanımız, kaç başbakanımız oldu? Tiyatro sorguladığı için siyasetçilerin hoşuna gitmiyor. Yıllar yılı tiyatroyu göçebe gibi yapmaya çalıştık, ordan oraya koşturduk. Çünkü, devletin tiyatro politikası yok, kültür politikası yok.

Ödemelerde aksamalar oldu

– Gelelim kısa süre önce sezon finali yapan dizi ‘Şevkat Yerimdar’a…

FOX’un Limon Film imzalı dizisi olan ‘Şevkat Yerimdar’ geçen yıl yaz sezonunda seyirciyle buluşturuldu ve en yüksek reytingi alınca da yoluna devam etti. Kısa süre önce de sezon finali yapıldı. Bir ihtimal yeni sezonda yeni bölümleriyle yeniden ekrana gelebilir. Ancak son dönemde Limon Film tarafından ödemelerde aksamalar oldu, pek çok oyuncu ve çalışan mağdur edildi. Dilerim, bundan böyle tüm yapım şirketleri canını dişine takarak çalışan dizi emekçilerinin haklarını geciktirmeden verirler.

– Dizide Başak Parlak’ın babasını canlandırıyordunuz. Nasıl bir ikili oldunuz?

Başak Parlak’ın babası Cevdet rolündeyim ve gerçek bir baba kız gibi olduk.

Sözcü

 

Paylaş.

Yanıtla