Dizi Setinde Küçük Bir Çocuk Yandı!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ [Oyuncular Sendikası & Sinema Televizyon Sendikası’nın bir dizi setinde yaşanan olay hakkındaki açıklamasını paylaşıyoruz.]

“BİR HADİS BİR FİLM” SETİNDE 10-12 YAŞLARINDA BİR ÇOCUK YANDI!

Filhakika Yapım tarafından TRT  için çekilen “1 Hadis 1 Film” dizi setinde, 1 Mayıs 2018 tarihinde saat 20:30 sularında 10-12 yaşlarında bir çocuğun yandığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Çocukla beraber sette bulunan bir figüranın da kolundan yaralandığı ve ameliyata alındığı biliniyor.  Araştırmalar sonucunda olayın Konya TÜYAP Merkezi Platosu’nda yaşandığı, çekim için sete koyun getirildiği, koyunları sete getiren çobanın ise 10-12 yaşlarındaki oğlunu da sete getirdiği bilgisine ulaşılmıştır. Çekim için kullanılan meşalelerin olduğu bölgede, koyunların arasına  giren çocuk, yaşanan hareketlilikten dolayı meşalelerin düşmesi sonucu yanmıştır. Yine edindiğimiz bilgilerde sette ambulans ve itfaiye olmadığı, ateşin el yordamıyla söndürüldüğü belirtilmiştir. Araştırmalarımızda , ağır yaralanan çocuğun isminin M.Ç. olduğu ve tedavi için Ankara’daki bir hastaneye sevk edildiği bilgisine de ulaşıldı. Şuan çocuğun tedavisine Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji ve Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi/ Ankara Dışkapı Çocuk Hastanesi  yanık yoğum bakım servisinde devam edilmektedir. Arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre çocuğun sağlık durumunun oldukça ağır olduğunu, vücudun %48’inin yandığını öğrendik. Çocuğun  kastta yer alıp almadığı bilgise de az önce elimize ulaştı. Şuan arkadaşlarımız ve avukatımız Ankara’da çocuğun sağlık durumu hakkında detaylı bilgi alıyor, çocuğun yoğun bakımda olduğu ve hayati tehlikesinin devam ettiği bildirildi.

İş Kanuna göre 8 saat çalışılması gereken sette ortalama 15 saat çalışıldığı, yine tehlikeli sınıfta yer alan sette yeterli iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı açıktır.

Buradan tüm yetkililere sesleniyoruz…

İşin sorumlularının çelişkili açıklamaları dolayısıyla doğru bilgiye ulaşmak iyice zorlaşmaktadır.
İşin sahibi ve sorumluları olan FİLHAKİKA YAPIM VE TRT ‘ nin  derhal  çocuğun ve figüranın sağlık durumu hakkında bilgi vermesini  ve yaşanan kazaya ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapmasını talep ediyoruz. Kastta yer alsa da, almasa da bir çocuğun ve sette çalışan herkesin  set ortamında hiçbir güvenlik önlemi alınmadan dolaşması büyük bir ihmalkarlıktır. Setler “Tehlikeli” işyerleridir. Yetişkinler için bile ciddi tehlikeler ve riskler barındıran, binlerce iş kazasının yaşandığı setlerde, hiçbir güvenlik önlemi alınmadığı için tüm çalışanların ve  çocukların CAN GÜVENLİĞİ yok sayılmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu olayın yılmaz takipçisi olmalı, setlerde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerini almayan işverenlere ciddi ve caydırıcı yaptırımlar uygulamalıdır!

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı göz göre göre gelen bu iş kazasını derhal soruşturmaya başlamalıdır.
Bizler setlerin ne kadar tehlikeli olduğunu sürekli dile getiriyorken, bu gibi elim iş kazalarının yaşanmaya devam etmesini, hele de 1 Mayıs’da yaşanmasını kabul edemiyoruz. Bu durum sektörde çok ciddi denetim ve yaptırım eksiği olduğunu ortaya koymaktadır.

Setlerde hemen her gün çalışan binlerce emekçinin can güvenliği yok sayılıyor, setlerde çok ciddi iş kazaları yaşanıyor, yaşanan iş kazalarının büyük çoğunluğu uzun saatler çalışılmasından kaynaklanıyor.  İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerinin göz ardı edilmesinden, oyuncuların ve kamera arkası ekiplerin günde ortalama 15 saat çalıştırıldığı bu insanlık dışı çalışma koşullarından kanallar da, yapımcılar da sorumludur!

SEKTÖRÜN BU OLUMSUZ ÇALIŞMA ŞARTLARI DERHAL DEĞİŞMELİDİR!

ARTIK YETER!

Oyuncular Sendikası & Sinema Televizyon Sendikası

Paylaş.

Yanıtla