Kadıköy’de Yeni Bir Atölye Mekânı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Gizem Kurtsoy] Kadıköy Moda’da çeşitli atölyeler, seminerler, söyleşiler, tiyatro çeviri-araştırma ve oyun yazımı, oyunculuk, dans çalışmaları ve eğitimlerinin yapılacağı, kolektif bir çalışma anlayışı etrafında bir araya gelmiş grupların ve bireylerin emeğiyle ortaya çıkmış, daha çok tiyatro ve sahne sanatları odaklı diyebileceğimiz ama aynı zamanda da disiplinler arası bir yaklaşımı benimseyen herkese açık alternatif bir kültür sanat mekânı açıldı. Burası Kadıköy Moda İlköğretim Okulu çaprazında Papatyalı Pasajı No.81’in alt katı. Hayallerini gerçekleştirmek için verilen emeklerin ardından bu güzel mekânda 5 atölye odağı ortaya çıkmış; Primatölye / Havuz Dibi, VY Atölye, Atlas Tiyatro Araştırmaları, Pat Atölye. Dördü de farklı gruplardan ve alt yapılardan gelen bu odaklar öncelikle kendi çalışmalarını oturttuktan sonra daha ilerde ortak çalışmalar da yürütmeyi planlıyorlar. Bu henüz plan aşamasında olduğu için mekânı tanımlayan tek bir isim de şimdilik yok.

Primatölye ve Havuz Dibi Stüdyo

Havuz Dibi Stüdyo, Alper Baytekin, Mert Şişmanlar ve Tuvana Gülcan tarafından tasarlanmış bir stüdyo. Sahne olarak da kullanılabilen, atölyelere, seminerlere ve gösterilere uygun olarak hazırlamışlar mekanlarını. Primatölye ise Moda Sahnesi’nin çocuk oyunlarında da yer alan, DasDas Çocuk Birimi’nde oyun yazıp yöneten Alper Baytekin’ in kurduğu ve amacı sadece çocuklarla çalışmak olan bir oluşum. Bu iki oluşum da aynı stüdyoyu kullanıyor. Çocuklarla drama/tiyatro çalışmalarının yanı sıra çocuklar için dans eğitimleri, çeşitli yabancı dillerde masal anlatımı, pedagog tarafından verilen aile eğitimi gibi çalışmalar bu atölye altında toplanıyor. Çocuklara yönelik çalışacak isimlerin hepsi ya pedagojik eğitim almış ya da deneyimli kişilerden oluşuyor. Moda Sahnesi’ndeki çocuk oyunlarını izlemiş olan ebeveynler ekibin ses, müzik, ışık, dekor, kostüm ve hatta dağıtılan oyuncak/atıştırmalığa kadar çocuklara yönelik her seçimde ne kadar hassas davrandığını bilir; dolayısıyla aynı hassasiyeti bu atölyelerde de bulacaktır. Öte yandan Havuz Dibi Stüdyo da ise seminerler, oyunculuk dersleri, tiyatro okullarına hazırlık, dans eğitimleri, sinema günleri ile yetişkin grup ya da bireyleri hedef alıyor. Örneğin Tuvana Gülcan tarafından verilecek masal çözümlemesi seminerleri halihazırda plan dahilinde.

VY Atölye

Volkan Yosunlu da yine Moda Sahnesi oyuncularından ve DasDas’ın kurucularından. Burada kuruculuğunu üstlendiği atölye mekânında birebir özel oyunculuk dersleri, profesyonel oyunculara yönelik oyuncu koçluğu çalışmalarını yürütecek; bunlara ek olarak ses ve beden kontrolü ve nefes atölyesi de Volkan’ın burada yürüteceği çalışmalardan. Mekân oyunculuk atölyesi olarak işlemenin yanı sıra kendi çalışmaları için toplantı salonu işlevi de görecek. Volkan Yosunlu bu girişimi 5 atölyenin bir arada ürettiği bir ortam olarak tanımlıyor ve ayda bir ortak söyleşi günleri düzenleyeceklerinin de müjdesini veriyor.

 

 

 

Atlas Tiyatro Araştırmaları

 Atlas Tiyatro Araştırmaları 4 kişilik tiyatro çeviri-araştırma-uyarlama odaklı çalışan akademisyen ağırlıklı bir grup. Grup bugüne kadar daha çok Kafka olmak üzere çeşitli hikâye ve romanlardan uyarlamalar yapmış ve sergilemiş. Bunlardan bazıları Dönüşüm, Samsa, Yuva, Werther ve Lotti, Kafes ve Morgue Sokağı Cinayeti. Grup çalışmalarına dair masa başı hazırlığı yeni açılan bu mekânda devam ettirmenin yanı sıra öğrencilerle eğitmenleri ve uygulama ile teoriyi bir araya getirmeyi hedefliyor, öğrencilere ücretsiz atölyeler sunmayı planlıyor. Atölyelerin bir tema etrafında olması düşünülüyor. Öte yandan uluslararası çalışmalar yürütüp yurtdışından gelen eğitmenleri burada ağırlamak gibi planlar da var. Grubun duyuruları web sitelerinden takip edilebilir. http://www.atlastiyatro.com/turkce/ana.html

Pat Atölye

Pat Atölye, İ. Ü. D. K Pantomim Sanat Dalı mezunu Esin Aslan tarafından kurulmuş yeni performans mekânı. Bu mekânda kendi çalışmalarını yürütecekler, aynı zamanda da Pantomim başta olmak üzere canlı heykel, kanguru bacak, tahta bacak, akrobasi gibi sokak ve sirk sanatları adına yapılabilecek her şey üzerine bireysel eğitimler vermeyi ve atölyeler yürütmeyi hedefliyorlar. Bunun yanı sıra kullandıkları tüm kostümler de burada dikilecek. Önümüzdeki sezon için iki çocuk oyunu, bir tane de yetişkin oyunu hazırlanacak. Moda’daki bu alanda 10 kişinin izleyebileceği küçük performanslar da sergilenecek.   Pat Atölyenin performansçılarının hepsi Pantomim mezunlarından oluşmakta. Bu mekanı açarken üzüldükleri tek nokta mezun oldukları okul olan İ.Ü.D. Konservatuvarı Pantomim Sanat Dalı bölümüne bu yıl kontenjan açılmaması. Patatolye üyeleri Pantomim Sanat Dalının kapatılmaması için ellerinden gelen mücadeleyi göstereceklerini, yeni mekanlarını  mezun olan veya pantomim yapmak isteyen bir çok insana  açarak bu sanatın devamlılığını sağlamak için de ellerinden geleni yapacaklarını ve hocalarının yanında oldukları vurguladılar.

 

 

Yazaane

 Son olarak Yazaane, pasaj içerisinde Alper Baytekin ve Mert Şişmanlar’ın proje geliştirme alanı olarak tasarlanmış. Bu alanda senaryo-oyun yazımı, toplantı ya da kendi içlerinde yürütecekleri çalışmalar yer alacak.

Kadıköy’e kazandırdıkları bu güzel alternatif alan için arkadaşlara teşekkür ediyor, değerli çalışmalarının başlamasını sabırsızlıkla bekliyoruz.

 

Mimesis

Paylaş.

Yanıtla