Tiyatrocu Iraz Yöntem Yazdı: Bu Sezon ‘TAMAM”…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

(Tiyatrocu Iraz Yöntem’in Evrensel Gazetesi’nde yayınlanan yazısını paylaşıyoruz.)

Sona eren tiyatro sezonunda ne yazık ki tiyatroya yakışmayan her şey var! Bu yıl ‘tiyatro’ denince benim hatırımda kalanlar çoğunlukla yasaklar, baskılar, engellemeler, sansür ve hakaretler oldu.

Onur Orhan’ın yazdığı, Caner Erdem’in yönettiği ve Barış Atay’ın oynadığı “Sadece Diktatör” adlı oyun yurdun her yerinde yasaklandı! Öyle ki oyunun sahnelendiği kendi tiyatrosu olan Kadıköy Emek Tiyatrosunda 5 otobüs polis ve TOMA eşliğinde başta Barış Atay olmak üzere tiyatronun çalışanları ve seyircileri gözaltına alınmakla bile tehdit edildi. Oyunun yasaklanmasının ardından okuma tiyatrosu olarak yurdun çeşitli yerlerinde repliklerin yüksek sesle dile getirilmesi bile engellenmek istendi!

3 yıl önce sahnelenmeye başlanan Ümit Denizer’in kaleme aldığı, Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın sahneyi beraber paylaştığı “Adalet Sizsiniz” oyunu Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa’da yasaklandı; hem de yasaklandığı tarihe kadar neredeyse 200 kez sahnelenmiş olmasına rağmen!

Ankara Birlik Tiyatrosunun yine 3 yıl önce yeniden sahneye taşıdığı Muzaffer İzgü’nün yazdığı “Üç Kuruşluk Diktatör” oyunu ‘cumhurbaşkanına hakaret’ gerekçesiyle yargılanmaya başladı! Oyunun Yönetmeni Gül Göker, 30 yılı aşkınsüre önce yazılmış bir tiyatro oyunuyla hakaret suçlamasıyla yargılanmaya devam ediyor!

Bu sezon yasaklanan oyunlardan biri de “Çevreci Afacanlar” isimli bir çocuk oyunuydu. Oyunun yasaklanmasında, tiyatro metninde yer alan Bilgican isimli karakterin savaş karşıtlığı sözlerinin konuyla alakasız olduğu ve yine tiyatro metninde yer alan yaşlı ağacın, şiddet karşıtı sözlerinin çevre kirliliği ile bir ilgisi olmadığı gerekçe olarak gösterildi. Ayrıca oyun ile ilgili Akhisar Eğitim Sen’e gönderilen yazıda, şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizin içinden geçtiği bu hassas dönemde savaş karşıtlığı gibi siyasal söylemlerin çocuklarımıza sunulmasının sakıncalı olduğuna karar verildiğinden okullarımızda oyun tanıtımı ve afişlerinin asılması uygun görülmemiştir.”

İstanbul Devlet Tiyatrosu prodüksiyonlarından biri olan “Avrupa”, BİR (1) sayın muhbir vatandaşın BİMER’e şikayetiyle programdan kaldırıldı. Şikayet gerekçesi, oyunda küfürlerin yer almasıydı…

Tüm zamanların en beğenilen ve kapalı gişe oynayan ünlü “Lüküs Hayat” müzikalini yıl sonunda sahnelemek için aylardır provalarını sürdüren Samsun 19 Mayıs Anadolu Lisesi Tiyatro Kulübü öğrencilerine Samsun İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, müzikali ‘argo ve müstehcen’ bulduğu gerekçesiyle izin vermedi.

Levent Üzümcü’nün tek kişilik gösterisi “Anlatılan Senin Hikayendir”, yine yurdun birçok yerinde salon verilmediği için seyirciyle buluşamadı!

Belki de bu yılın en büyük skandalı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Kadınlar sahneye çıkmasın” çıkışıydı!

Sezonun sonunda Atatürk Kültür Merkezinin yıkımı da tamamlandı…

Ve ‘tiyatro’ hâlâ birçokları için sadece bir hakaret unsuru!…

Tüm bunların yanında şahane oyunlar yapıldı tabii ki, yapılmaya da devam edecek; hatta iyi oyunların sahnelenme oranı bence giderek artacak artık. Çünkü başımızdan geçenleri, kendi hikayelerimizi korkmadan paylaşabileceğimiz günlere gebe yaşam…

Bu sezon yaşanan tüm olumsuzlukların son olması dileğim ve umudum; artık

TAMAM!

Gelecek sezonda geleceğimizle de kucaklaşmak ümidiyle…

Evrensel

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.