Nazım’ın Piraye’si

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mesut Örs

28 Haziran’da prömiyerini yapan Piraye oyununu izledim. Baştan söyleyeyim; bu oyun tiyatro sahnelerindeki en iyi Nazım yorumlarından biri olmaya aday.

Nazım Hikmet şiirlerini neredeyse ezbere bilen insanlar açısından, hayal kırıklığına uğratmayacak, hapishanede Piraye’ye şiirler yazan aşıkNazım’ı gözlerinde canlandıracak kadar güçlü bir hatırlatma; Nazım Hikmet’i henüz tanımayan genç kuşaklar için de sıcak, hakiki bir tanışma vardı sahnede…

Mektupları sahneye uyarlayan, şimdiye dek yönetmen olarak sahnelerde gördüğümüz Eylül Kuzgunbay, oyunu yöneten ve oynayan ise Murat Çidamlı. Eylül Kuzgunbay’ın seçip uyarladığı mektuplarla oluşturduğu metin, bir yandan Nazım Hikmet’in insani yönlerini, aşkını, aşık bir adamın ruhsal yapısını, gel-gitlerini işlerken, diğer yandan siyasi tavrını, o yıllarda ülkemizde ve dünyada olup biten olaylara karşı tepkilerini de ortaya koyuyor. Murat Çidamlı ise, seyirciye “sanki Nazım’ı gördüm” dedirten performansıyla bu metni yukarıya taşıyor, duvarlar arasındaki sevdalı Nazım ile haksız yere hapsedilmiş Konümist Nazım’ı iç içe geçirerek izleyiciye aktarıyor.

Şiirlerden uyarlanmış tek kişilik oyunlar daha baştan alelade bir şiir dinletisine dönüşme riskini taşırlar. Eylül Kuzgunbay metnin geçiş noktalarını incelikle dokumuş. Murat Çidamlı’nın oyunculuk becerisi kadar oyun yönetmenliği yanı, ışık tasarımını yapan Yüksel Aymaz ilemüziği yapan Kerem Memişoğlu da devreye giriyor. Yerinde kullanılan ışık ve müzik seçimleriyle sahne atmosferindeki değişimler başarıyla uygulanıyor. Şiirlerin besteli okunduğu bölümler müzikal çağrışımı yapıyor. Zaman zaman ışık gölge oyunlarıyla yaratılan derinlik tek kişilik sahneyi zenginleştiriyor. Tüm bu sahne tekniklerinin uygulanmasındaki en önemli nokta, farklı teknikler arasındaki dengenin iyi yönetilmiş olması. Bir bütün olarak Piraye ekibinin, bu karmaşık işin altından başarıyla kalktığını görüyoruz.

Oyunun isminin “Piraye” olması, aklıma “acaba bu yaşananlar Piraye’nin gözünden anlatılsaydı nasıl olurdu?” sorusunu da getirdi. Bugüne kadar Piraye’yi hep Nazım’ın gözünden, gönlünden gördük. Umarım bir gün kahramanın Piraye olduğu bir oyun da yazılır ve oynanır.

Piraye oyunu şimdi turneye çıkıyor ve farklı şehirlerde seyirciyle buluşmaya gidiyor. Sevdası ve davasıyla Nazım Hikmet’i hissetmek isteyenler kaçırmasın.

Oyunun Künyesi:

Piraye : Nazım Hikmet

Sahneye Uyarlayan : Eylül Kuzgunbay

Yöneten ve Oynayan : MuratÇidamlı

Yönetmen Yardımcısı : Özge Çidamlı

Müzik : Kerem Memişoğlu

Işık Tasarımı : Yüksel Aymaz

Yapım : Hasan Acar

Oyunun Gösterim Programı:

13 Temmuz 2018 Cuma, 21:00 – Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu, İzmir

14 Temmuz 2018 Cumartesi, 17:00 – Duru Tiyatro, İstanbul

14 Temmuz 2018 Cumartesi, 21:00 – Duru Tiyatro, İstanbul

18 Temmuz 2018 Çarşamba, 21:00 – Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu, Antalya

 

 

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Mesut Örs

Yanıtla