70. Sanat Yılında Baskıları ve Yasakları Anlatacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yılmaz Gruda, 70. sanat yılını Gülmeye Geldik Dünyaya adlı oyun ile kutluyor. 88 yaşındaki usta oyuncu Gruda’nın, kendi yönettiği ve Barbaros Uzunöner ile birlikte yazıp oynadığı oyunun prömiyeri, 29 Eylül’de Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşecek.

Yasaklar ve baskılar

Oyunda; Tiyatronun yasaklanışı ve tiyatrocuların yasaklayanlara oyunu, hayal perdesinde “bunlar hayal kimseye zararı olmaz” denerek yapılan mizah süslü gerçek eleştiriler, Ortaoyunu’nun doğuşu ve kadın oyuncu yasağına karşı yapılan hamle, Ermeni oyuncuların tiyatroyu başka bir noktaya taşıması, turnelerde yaşanan komiklikler, teknolojinin getirdikleri ve götürdükleri anlatılıyor. Ayrıca Gruda ve Uzunöner oyunda ilginç bir soruya da yanıt arıyorlar; “İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet yıllar sonra İstanbul’a gelse neler görür de neler söylerdi acaba?”

**

Attilâ İlhan’la ‘Mavi’ hareketini başlatan şairlerden

Çevirmen, şair ve oyuncu Yılmaz Gruda’nın yazdığı şiirler, 1950’li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. Sanatçının 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu’nda başlayan oyunculuk kariyeri, Ankara Devlet Tiyatrosuna ait Küçük Tiyatro’da devam etti. Muammer Karaca tiyatrosunu yönetti. Gruda, Attilâ İlhan ile beraber mavi hareketini yaratan şairlerdendir. Gruda,1999 Behçet Aysan Şiir Ödülü’ne ve 2003 yılı Yunus Nadi Ödülü’ne sahiptir. Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp, çeviriler yapan Gruda’nın eserlerinde geleneksel Türk tiyatrosu ve Çehov etkisi açıkça görülür. 1958’de beyaz perdeye adım atan sanatçı şimdiye dek 40’ın üstünde filmde rol almıştır.

Birgün

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.